Ugrás a tartalomra

Fehér lehet a karácsony

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. december 04. vasárnap 12:26
Még nem biztos semmi, viszont az időjósok szerint két forgatókönyv lehetséges, és a mostani állást szerint az a valószínűbb, ami lehűlést és akár komolyabb hóréteget is hoz.
Horváth Csongor novemberi felvétele az első lillafüredi hóról

Bár csaknem egy hónap van még hátra karácsonyig, a meteorológusok mostani számítása szerint minden jel arra mutat, hogy idén végre van esély a fehér karácsonyra. Az Időkép előrejelzése szerint december első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem lesz ritka az 1045 hPa fölötti légnyomás sem. Emellett a Grönland térségében megerősödő anticiklon is a közelünkbe érkezik.

- Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét – írják.

December előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel. Az első szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés továbberősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, amelyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Eszerint a variáció szerint nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem.

A másik variáció szerint a magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nemcsak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé. Ha ez valósul meg, akkor enyhe, kora tavaszias idő lehet a térségünkben karácsonykor – teszi hozzá az Időkép.

A néphagyományokban hívők azért reménykedhetnek: az egyik ilyen szerint ugyanis, ha Márton napján a lúd jégre állt, akkor karácsonykor sárban botorkál. Idén Márton napján egyáltalán nem volt hideg az idő. A meteorológusok azonban - érthetően - óvatosak, és inkább arra készítenek fel, hogy az elmúlt évek trendje szerint az idei tél sem lesz rendkívül hideg, inkább párás, enyhe idő lesz jellemző. Így ha karácsonykor lesz is hó, nagy kérdés, meddig lesz kellően hideg ahhoz, hogy meg is maradjon a hótakaró.

További hírek

Olvasnivaló