Ugrás a tartalomra

Fekete bárány az év első újszülöttje a Miskolci Állatkertben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 18. szerda 18:51
Múlt pénteken jött a világra az állatkert fekete báránya, amely idén hivatalosan az első szaporulat, bár ahogy megtudtuk, a kenguruk erszényében is mozgást vettek észre a gondozóik, egyszerre kettőnél is.
Fotók: Mocsári László

A kis fekete bárány tehát versenyez az elsőségért a kengurukkal, de a pálmát végül mégis ő vitte el, azzal, hogy előbújt, hamar négy lábra állt és ma délelőtt már az istállójuk körül futkosva mutatta meg magát nekünk. A kenguru bébik a biztonságos és meleg erszényt azonban csak hetek múlva fogják elhagyni, addig még számunkra láthatatlanul fejlődnek, erősödnek és várják a tavaszi jó – még a mostaninál is jobb – időt. Létezésükre ma még csupán az erszény időnkénti furcsa mozgása utal, amelyből a szakemberek már tudják, hogy valami mocorog ott bent. 

Őket tehát megelőzte az állatkert legújabb lakója a hortobágyi rackajuhok közé tartozó barika, amely fehér színű anyától és fekete apától származik, és ebben az apjára üt, mert ő maga is koromfekete. Kollégánktól hamar meg is kapta a Negro nevet. Persze nem hivatalosan. 

Ahogyan azt Veress Tamás gyűjteményi vezetőtől megtudtuk, valójában nem szokás ezeket a kvázi háziállatokat elnevezni. A legtöbb szaporulat nem is időzik sokáig az állatkertben, hiszen a limitált példányszám miatt, egy részüktől megválik a park. Jó eséllyel ez a kis bárány is gondos gazdákhoz fog kerülni, amint megerősödik és áttér a tejről a szilárd táplálékra. Addig azonban gyermekvonzó látványossága lesz az állatkertnek. 
Veress Tamás elmondta, hogy a jelenlegi létszám a báránykával együtt hét, de a hetedik már fölös létszám, így várhatóan értékesítésre kerül, és magán juh tartókhoz, tenyésztőkhöz kerül majd tovább. A rackákból jelenleg öt nőstény (jerke) és egy hím (kos) alkotja a kis nyájat. Egyelőre több vemhességről nem tudnak. 

„Bízunk benne, hogy az idei évben is nagyon sok újszülött látja meg a napvilágot az állatkertben. Ez a jellemző, hogy a juhok kezdik a sort és őket követi majd a többi állat. Ahol már tudjuk, hogy vannak kölykök, de még látni nem lehet őket, azok a kenguruk. Náluk két anyának az erszényében is látszik, hogy mozognak a kicsik. De még néhány hét, mire ők először kidugják a fejüket – részletezte a gyűjteményi vezető, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy tudomása szerint nem tilos Magyarországon otthon kengurut nevelni, de nagyon érzékeny állatok, kis stressz tűréssel. 

Vagyis nem ők a tipikus házi kedvencnek valók, a gondozásuk nagy felelősséggel jár, és bármennyire is megszokják a gazdájukat, sosem viselkednek majd úgy, mint például egy kutya. Érdemesebb inkább egy állatkertben megcsodálni őket. A Miskolci Állatkert idén is számos attrakcióval, látnivalóval várja a látogatókat, érdemes ellátogatni hozzájuk.

További hírek

Olvasnivaló