Ugrás a tartalomra

Felekezetek találkozójának nevezik, de keresztények fesztiváljaként élik meg 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 24. péntek 15:00
Ötödik alkalommal rendezik meg a MIÉRTT Keresztény Fesztivált június utolsó hétvégéjén Miskolcon. A Táncsics tér 1. szám alatt tartott háromnapos program idei szlogenje: „Ébredj!”
A sajtótájékoztatón készült fotók: Mocsári László

Még 2015-ben a Diósgyőri Református Gyülekezet részéről érkezett az a felvetés, hogy a legkülönfélébb helyi gyülekezeteknek szervezzenek közös találkozót. Az ötletgazda Péter Andrásnak egy Balaton melletti nemzetközi kereszténytalálkozó szolgáltatta a felismerést, hogy valami hasonlót Miskolc is megérdemelne. Kezdeményezése az Aliansz – Magyar Evangéliumi Szövetség pásztorkörében és a gyülekezeti közösségekben is csakhamar támogatókra lelt.

Mint azt a diósgyőriek református lelkipásztorától megtudtuk: a most szervező lelkészek, lelkipásztorok, gyülekezetvezetők egyébiránt havonta találkoznak, együtt imádkoznak egymás szolgálatáért, a városért, és közösen foglalkoznak az igével.

A Miskolci és Észak-magyarországi Regionális Testvéri Találkozó (MIÉRTT) célja egy olyan keresztényfesztivál szervezése és lebonyolítása, melyen Miskolc különböző felekezetei és gyülekezetei mutatkozhatnak be egymásnak és a városnak.

Végh Csaba képgalériája az eddig utolsó, 2019-ben tartott találkozóról

A Miskolc-Diósgyőri Református Gyülekezet templomkertjében tartott program el fog térni a szokványos liturgikus istentiszteletektől. – Egyre inkább felismerjük, hogy a hagyományos keretek között működő egyházi életből ki kell lépni. Ha ugyanis bezárva maradunk a magunk közösségeibe, nem tudjuk küldetésünket teljesíteni – mutatott rá a lelkész. Becslései szerint akár három-négyszáz főt is képesek majd fogadni a hétvége folyamán – jöjjenek azok akár a megye legtávolabbi pontjairól is.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Hollósy András kereszténydemokrata önkormányzati képviselőként hangsúlyozta: bíznak abban, hogy az embereken kívül ezúttal is szeretettel telik majd meg a tér – annál is inkább, mivel a járványügyi helyzet okán ily módon 2019 óta nem tudtak egybegyűlni.

Az eseményen missziós kiállítások, filmvetítések, számos gyermekprogram, beszélgetés és éjszakai dicsőítés is szerepel. A többnapos fesztiválon egyebek mellett fellép a Continental Singers is. Az esemény házigazdája idén is a Diósgyőri Református Gyülekezet.

Tóth-Simon Károly szerint nemrég megkezdett évtizedünk rendkívülinek mutatkozik, amennyiben a világjárványt követően a szomszédunkban zajló háborúval is szembesülnünk kellett.

– Számos olyan történés zajlik a világban, ami aggodalomra ad okot. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ilyenkor az örömhírt hirdessünk az embereknek, és megmutassuk, hogy vannak még bizalomra és reményre okot adó hírek is a világban – fogalmazott a miskolci Golgota Keresztény Gyülekezet lelkipásztora, majd hozzátette: a szervező gyülekezetek között ugyan kirajzolódnak felekezeti határok, s teológiai eltérések is felmerülnek, ám annak érdekében, hogy Miskolcnak és a régiónak át tudják adni az Evangéliumot, igenis képesnek kell lenniük az egységre.

A szervezők célja, hogy az érdeklődő családok a hétköznapokból kicsit kiszakadva minőségi szórakoztató programokon vehessenek részt. Az elmúlt esztendők tapasztalatait mérlegre helyezve úgy látják, olyan kapcsolatok születtek a rendezvénynek köszönhetően, melyek azóta is gyümölcsözőnek bizonyulnak.

Részletes program

június 24., péntek:

17:30 - 18:00 - Megnyitó, pásztorok imaközössége, Vasárnapi Iskola Szövetség bemutatkozás (nagyszínpad)
18:00 - 18:30 - Oláh Gergő koncert (nagyszínpad)
18:30 - 19:00 - Igehirdetés: Cséki Győző (Üdvhadsereg Szabadegyház Miskolc - Sajókaza)
18:00 - 20:00 - Vasárnapi Iskola Szövetség gyermekfoglalkozás (gyülekezeti ház nagyterme)
19:45 - 20:30 - Messiási Shabbat köszöntés és héber dicsőítés - Szurasenkó Dániel (HaMassiach Messiáshívő Közöség) & Szentpétery család (templom)
20:30 - 22:00 - Teaház, kötetlen beszélgetések, testvéri közösség (A sátor)

június 25., szombat: 

9:00 - 10:00 - Férfi - női reggeli, beszélgetés (gyülekezeti ház, udvar)
10:00 - 14:30 - Családi nap (csapatépítő játékok, vetélkedő, geocaching, ugrálóvár, stb. ) / Láthatatlan színház, imaséta, meghallgatlak sátor (református általános iskola)
12:00 - EBÉD (Református általános iskola)
15:00 - 16:00 - Continental Singers koncert (nagyszínpad)
16:00 - 16:30 - Sándor Frigyes (Belvárosi evangélikus gyülekezet) előadása Melkisédekről (református templom)
17:30 - 18:30 - Találkozás Sátra dicsőítés (nagyszínpad)
18:30 - 19:30 - Igehirdetés: Szilágyi Zsolt (Szabker Debreceni gyülekezet)
19:30 - 20:00 - Találkozás Sátra dicsőítés (nagyszínpad)
17:30 - 20:00 - Vasárnap Iskola Szövetség gyermekfoglalkozások (gyülekezeti ház nagyterme)
20:00 - 20:30 - Szólj be a papnak! - interaktív, kötetlen kerekasztal-beszélgetés (A sátor)
20:30 - 22:00 - Ifi sátor, teaház (A sátor)

június 26., vasárnap:

10:00 - 10:30 - Találkozás Sátra dicsőítés (nagyszínpad)
10:30 - 11:30 - Közös istentisztelet (nagyszínpad)
11:30 - 12:30 - Közös úrvacsora, pásztorok áldása (nagyszínpad)
10:00 - 12:30 - Vasárnapi Iskola Szövetség gyermekfoglalkozások (gyülekezeti ház nagyterem)

A rendezvény ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz nem kötött. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!