Ugrás a tartalomra

Felelevenítették a legsötétebb időket

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 03. hétfő 16:43
Miskolcon is megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól.

A korszakokat leginkább az általuk felszínre kerülő eszmék határozzák meg, és azok a cselekedetek, amiket ezeknek az eszméknek a tükrében követnek el az emberek.

Az 1940-es évek elejének, a második nagy világégésnek uralkodó eszméje – a Harmadik Birodalom fennhatósága alá tartozó területeken – a nácizmus volt, a fajgyűlölet és az idegenüldözés, ami a Holokausztban burjánzott ki teljesen. A náci rendszer nem csak a zsidóságot akarta kiirtani, de üldözte a fogyatékkal élőket, a homoszexuálisokat, az oroszokat, lengyeleket és a romákat is. A roma holokausztnak, avagy a porajmosnak – amely név a cigány nyelv elpusztítani szavából származik – augusztus 2-án tartják a nemzetközi emléknapját. A tragikus eseményeket Miskolcon is visszaidézték: a Kapcsolat - Kihívás Alapítvány szervezett megemlékezéssel egybekötött ünnepi műsort hétfő délelőtt.

Mocsári László képgalériája

- 1997 óta működünk Miskolcon, elsősorban hátrányos helyzetű fiatalok felzárkoztatásával foglalkozunk – mutatta be munkájukat dr. Bajákyné Szabó Csilla a Kapcsolat-Kihívás Alapítvány programigazgatója. - A mostani, Lendület elnevezésű programunk célja, hogy kapcsolatot építsünk az egyes roma szervezetek és a vidéki kistelepülések roma lakói között. Az ő kulturális értéküket szeretnénk bemutatni a többségi társadalom számára.

Dr. Bajákyné Szabó Csilla szerint az üzenetük elér a megfelelő helyekre.

- Amikor a Romano Teatro Színtársulat közreműködésével először megrendeztük ezt az eseményt, úgy hiszem, sikerült felkelteni a téma iránti érdeklődést. Idén nem sikerült meghívni a színtársulatot, mert a társulat egy olyan film forgatásán vesz részt, amelynek magját tulajdonképpen a három évvel ezelőtti, a Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban tartott előadásuk alkotja.

A mostani műsor korabeli feljegyzések alapján készült. A nézők előtt megelevenedett a romák bevagonírozása, valamint történelmileg hiteles beszámolók alapján bepillantást nyerhettek, milyen volt az élet a lágerekben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!