Ugrás a tartalomra

Felújított mikvét avattak Miskolcon

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 18:34
A Miskolci Zsidó Hitközség az elmúlt években újította fel a Kazinczy utca 7. szám alatt található rituális fürdőt.
Átadták a Miskolci Zsidó Hitközség felújított rituális fürdőjét / Fotók: Osztie Tibor

Hosszú évtizedek után nyílt meg az egyetlen miskolci mikve, amely felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá a város zsidóságának életéhez – hangzott el a kedd délutáni ünnepélyes avatáson. Ahol megtudtuk: a mikve a zarándokok számára az egyik legfontosabb létesítmény – ilyennel márpedig hozzánk legközelebb csak Bodrogkeresztúron találkozhatunk.

A mikve, azaz a rituális fürdő rendszeres látogatása a vallásos zsidók számára a vallásgyakorlás elengedhetetlenül fontos feltétele. Még a zsinagógánál is előbbre való kötelesség, hogy előírás szerint legyen módjuk megmerítkezni a legszigorúbb szabályok szerint kialakított és fenntartott rituális medencékben.

A mikve belső tere

Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke elmondta: tisztsége során legfontosabb feladatának tűzte ki, hogy a több évtizedes szünetet követően ismét eredeti funkcióját lássa el a fürdő. Ezt követően a MAZSIHISZ elnöke egészen különlegesnek nevezte a hazai és kiváltképp a vidéki zsidóság életében, hogy „a neológia magyarországi fellegvárában” ismét szakrális teret avathattak. Grósz Andor úgy fogalmazott, hogy nem pusztán látványosság lehet az új mikvé, hanem az itteniek hitéletének szerves része is.

Örömteli pillanatok

Veres Pál az eseményen úgy vélekedett: hiába változott Miskolc arculata az évszázadok során óriásit, s lett a kereskedő városból „Acélvárossá”, majd nyert újfent más jelleget napjainkra – a település polgárságának gerincét mindvégig a zsidóság adta. Miskolc polgármestere köszönetét fejezte ki mindazon helybélieknek, akik a vészkorszakot követő évtizedekben rengeteget tettek azért, hogy a város zsidósága fennmaradjon, annak kultúrája minél inkább megőrződjék. 

Avraham Braun, a Zsidóház Miskolc rabbija és Markovics Zsolt, a házigazda Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija

Avraham Braun, a Zsidóház Miskolc rabbija mellett a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija is felszólalt az ünnepélyen, aki felelevenítette az épület hányattatott évtizedeit. Markovics Zsolt beszédéből kiderült: számos itteni és távoli zsidó ember tett komoly erőfeszítést azért, hogy a Kazinczy utca 7. szám alatti rituális fürdő ismét „a hagyományos zsidó élet forrása” legyen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!