Ugrás a tartalomra

Ferenc pápának énekelhetnek 

Répássy Olívia​
Utoljára módosítva
2021. július 12. hétfő 13:03
A miskolci Szent Ferenc kórus és az egri Cantus Agriensis is fellép szeptember 12-én a Hősök terén, a Ferenc pápa látogatása alkalmából tartandó ünnepségen.
Mocsári László képgalériája

A két énekkar összesen harmincnyolc fővel vesz részt a háromórás szertartáson. Mindkét kórust Gergely Péter Pál vezeti. A karnagy szerint zenei vonalon kiváló kezekben van az ünnepi mise szervezése. – Varga László, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) elnökének és ifjabb Sapszon Ferencnek a neve garancia arra, hogy oda csak jó énekeseket hívtak meg. Minket beválogattak, amire nagyon büszke vagyok. Ez nem kis feladat, izgulok is. Életem egyik fontos eseményének tartom – mondta a miskolci Szent Ferenc kórus, a miskolci Cardinal Mindszenty kórus és az egri Cantus Agriensis karnagya.

Mintegy másfél éves szünet után, július első vasárnapján végre újra tartottak Szürkebarát koncertet a Minorita templomban. A koncerten a karnagy mindhárom kórusa fellépett. A Szürkebarát koncertek Szalkai József plébános kezdeményezése nyomán indultak el. – 2019-ben volt három nagyszabású hangversenyünk, majd 2020-ban már csak egyet, egy újévit tudtunk megtartani, és azóta most először szerveztük az elsőt 2021-ben. Legközelebb októberben szeretnénk egy újabb Szürkebarát koncertet, utána pedig karácsonykor vagy újévkor. A pandémia ideje alatt is adtunk feladatokat egymásnak kóruson belül. Én például beleástam magam a zeneirodalomba, hogy találjak olyan műveket, amik méltók arra, hogy megszólaltassuk őket – tekintett vissza a karnagy, aki hozzátette, május 12-e óta egyetlen hétvégéjük sem volt szabad.

Terveiket a bőség zavara jellemzi. Augusztus 15-én lesz a Minorita templom búcsúja, ahova egy Haydn orgelmessével készül a Szent Ferenc kórus. Augusztus 29-én az egri Barokk Fesztiválon állnak színpadra. Pünkösd környékén lett volna televíziófelvételük, Pawel Cebula minorita atya, magyar tartományfőnök kezdeményezése. A felvétel ugyan tavasszal meghiúsult, az előadást azonban hamarosan pótolják. – Jelen munkásságunkkal emléket szeretnének állítani II. János Pál pápának, valamint gróf Esterházy Jánosnak, aki Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártírpolitikusa volt a XX. században, és öt nép (cseh, szlovák, magyar, lengyel és zsidó) tartja példás hősnek. Neki az életútját végigkövetve visszatérnénk kilenc olyan helyszínre, ahol már megfordultunk. Közöttük van például Krakkó, Kassa, Pozsony és Prága – sorolta Gergely Péter Pál.

A karnagy két zeneszerzőt kért fel munkára. – Kátai László, az egri Eszterházy Károly Egyetem nyugalmazott tanára remekművet írt Szent II. János Pál szavai címmel. Varga László, az OMCE elnöke darabjának pedig Andocsi Máriához a címe. Gyönyörű vegyes kari művét a szerző a Cantus Agriensis és az Egri Érseki fiúkórus gondjaira bízta – mondta.

Fotó: Mocsári László

– Pihenő időszaknak képzeltük a júliust, de nem az lett. Nem szabad nyári szabadságra mennünk, mert rengeteg feladat áll előttünk. Ebben az esztendőben még kötelességünknek érezzük megszólaltatni egy Báthoryakhoz köthető művet, amit Báthory István egyik rokonának, Andrásnak ajánlott a reneszánsz legnagyobb zenei fejedelme, Palestrina. Végül, de nem utolsósorban Reményi Jánosnak állít emléket majd az a koncert, amire ősszel fogunk sort keríteni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és a város legjelentősebb művészeivel – mondta Gergely Péter Pál, hozzátéve, a tanár úr volt tanítványai és tisztelői pedagógiai és művészeti tevékenységéhez méltó hangversenyt javasoltak.

Pontos időpontokról a Miskolci Napló és a minap.hu programajánlóiból értesülhet a közönség.

További hírek

Olvasnivaló