Ugrás a tartalomra

Festményeket alkottak jóvátételi célból a fiatalkorú fogvatartottak

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 17. kedd 13:03
Fiatalkorú fogvatartottak készítettek festményeket a Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetben és 100 darab konzervet gyűjtöttek össze a rászoruló családok számára.
Fotók: Juhász Ákos

Hétfőn „Színkavalkád” címmel jóvátételi program valósult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete szervezésében „Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt keretén belül.

A foglalkozás egyik célja, hogy a foglalkozáson részt vevő fogvatartottak felismerjék saját testi-lelki és szellemi állapotukat jelen időszakban, illetve szükségleteiket, amelyek tükröződnek a különböző színekhez való viszonyukban. A fogvatartottaknak érzelmi vagy mentális problémáik vannak, így különösen hasznos a frusztráció oldásában ez a foglalkozás. Kétszer ötfős csoportokban dolgoztak, hogy jóvátegyék az általuk okozott károkat, ugyanakkor maguk is célt, értelmet találtak a szabadulásuk utáni időkre. 

Aranyos Ferenc számára különleges alkalom volt ez a foglalkozás. – Azért vettem részt a programon, mert a civil életben nem lett volna ilyen lehetőségem – mondta.

Egy másik fogvatartott festményén a citromsárga szín dominál. Balogh Richárd szerint a festés erőt és biztatást ad az újrakezdéshez. – Ezzel azt is akarom bizonyítani, hogy a szabadulásomat követően a társadalom hasznos és felelősségteljes tagja kívánok lenni – emelte ki.

A képeket a Laurus Szociális és Kulturális Egyesület részére készítették a fogvatartottak, amit a „Színkavalkád” alkalmával át is adtak az egyesület képviselőjének.

A festmények elkészítése jó alkalom volt arra is, hogy a fogvatartottak hasznosan töltsék szabadidejüket – mondta az intézet igazgatója. Szeidl Tamás parancsnok kiemelte: a program célja, hogy a fogvatartottak bizonyítsák a társadalom számára, hogy ők is hasznos tagjai tudnak lenni a társadalomnak és egyfajta jóvátételt nyújtsanak feléjük.

A Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében a fogvatartottak mintegy 100 darab konzervet gyűjtöttek össze, amit az Esélyteremtő Alapítvány számára átadtak a hétfői programzáró rendezvényen. Ez az alapítvány halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló emberek, családok számára juttatja majd el a fogvatartottak adományait.

Ezeket a konzerveket be fogjuk csomagolni egy kis szaloncukor, és egyéb adományok mellé azoknak, akik leginkább rászorulnak – nyilatkozta Hudákné Orosz Judit, az Esélyteremtő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!