Ugrás a tartalomra

Fiatal tehetségek alkotásai a városházán

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. augusztus 19. csütörtök 19:49
Szintézis címmel a miskolci városháza aulájában nyílt meg csütörtökön az a kiállítás, ami fiatal kortárs művészek ecsetvonásain keresztül mutatja be mindennapi világunkat, életünket. A tárlat augusztus 23-ától szeptember 13-áig látogatható.
Fotógaléria: Horváth Csongor

A kultúra és a művészetek elhivatott támogatójaként az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kiállítássorozatot szervezett, melynek célja, hogy minél többek megismerhessék a tehetséges művészek munkáit. A kiállítássorozat első részét Budapesten tartották - más címmel. A második állomás Miskolc volt, ahol Csanálosi Mária, Gulyás Andrea, Király Gábor, Lajkó Nóra, Mányoki Ádám, Mátyási Péter, Pinczés József, Szabó Franciska és Végvári Gergely műveit mutatták be.

Veres Pál, Miskolc polgármestere megnyitó beszédében elmondta, a művészet arra vállalkozik, hogy egy-egy esemény kapcsán gondolatokat, üzeneteket közvetítsen a befogadó nézők, hallgatók felé. – Fontos, hogy az ilyen kiállításokon megismerheti a közönség a kortárs művészek gondolatait és látásmódját. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy vidéki városként Miskolc lett a kiállítássorozat első állomása – mondta.

A rendezvény fővédnöke Csöbör Katalin országgyűlési képviselő volt. – Olyan családból származom, ahol mindig is fontos szerepet kapott a művészet: azt tanultam, hogy a művészek testesítik meg a kultúránkat. Fontos, hogy legyen egy-egy kortárs alkotás intézményeink falán, főtereinken. Emellett arra buzdítok mindenkit, hogy családilag is támogassa a művészetet.

Kónya Ábel, a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájának tagintézmény-vezetője szerint a jól elhelyezett művészeti alkotások megfelelő otthont találnak a köztereinken és a közintézményeinkben. – Bízunk abban is, hogy a múzeumok sok olyan jó kezdeményezést indítanak, amik kicsit a galériák felé terelik a látogatókat. A képzőművészet ugyanis nagyon fontos műfaj – összegzett.

Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese elmondta, intézményük örömmel támogatta a rendezvényt. – Az oktatás mellett nagyon fontos a tehetséggondozás is a Miskolci Egyetemen. A szellemi értékekre ennek a térségnek is szüksége van – mondta a rektorhelyettes, aki azt kívánta a kiállító művészeknek, hogy váljanak klasszikussá.
Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója arról beszélt, az elmúlt négy évben 335 milliárd forinttal támogattak művészeket. – Határon túl élő művészeket is számon tartunk a támogatottak között – mondta.

A Szintézis című tárlat az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg a nagyközönség számára augusztus 23-ától szeptember 13-ig, hétfőn, kedden és csütörtökön 8 és 16 óra között, szerdánként 8 és 17.30, péntekenként pedig 8 és 12 óra között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!