Ugrás a tartalomra

Folyamatosak az egyeztetések, de egyelőre csöndes a Diósgyőri vár környéke

MiskolcTV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. március 22. szerda 19:24
A munkálatok néhány hete álltak le, mivel nem érkezett meg a szükséges kétmilliárd forint a tornyok megerősítésére. Az önkormányzat folyamatosan keresi a megoldást, de a kormányzat illetékesei egyelőre türelemre intik a helyhatóságot.

Fotó: Juhász Ákos

Csöndes a Diósgyőri vár környéke. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a városvezetés február végén jelentette be, hogy forráshiány miatt az építkezés egyelőre megállt. Az eredeti tervek szerint a tornyoknak egy plusz tizennégy méteres ráépítést kellene elbírniuk. A falkutatás közben azonban kiderült, hogy az építmények ehhez nem elég erősek.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a tornyok a koruknak megfelelő állapotban vannak, ami azt is jelenti, hogy azok megerősítéséhez pluszforrásra lenne szükség: kétmilliárd forintra. Ezt a forrást azonban a projektet támogató kormány egyelőre nem biztosítja.

Februárban a Pénzügyminisztériumtól e-mailben kapott tájékoztatást a város arról, hogy nem fogadják el a várról szóló igazságügyi szakértői véleményt. Miklós Viktor hozzátette, a munka azért nem folytatódhat a vár egyetlen területén sem, mert annak idején a várat egy épületként tervezte meg Rostás László, korábbi főépítész, ezért így, vagyis egy épületként kell kezelni a külső és a belső várat.

A főosztályvezető a Miskolc Mának úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az építkezés tovább folytatódhasson.

- A miniszterelnökségnek illetve az Építési és Közlekedési minisztériumnak jeleztük a problémát, mindkét fél oldaláról azt a választ kaptuk, hogy várjunk még, mert az egyeztetések folyamatban vannak kormányzati szinten is. Ennek megfelelően mi most várunk, de ez súlyos költségeket ró mind az önkormányzatra, mind pedig a vállalkoznak, hiszen most úgy kell az őrzésről illetve a vár mellett felállított daruknak a bérléséről gondoskodni, hogy annak ára előre nem volt benne a költségvetésben és nem tudni, meddig tart majd a leállás – hangsúlyozta.

Miklós Viktor hozzátette, a Diósgyőri vár teljes felújítási munkái már majdnem elérik a 60 százalékos készültséget.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!