Ugrás a tartalomra

Folyamatosan bővülő audiovizuális tárlat látható a Rákóczi-házban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. szeptember 01. vasárnap 20:25
Megnyílt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak kiállítása a Rákóczi-házban. Az egy hónapig látható tárlaton pár perces videók tekinthetőek meg, amelyek mindegyike reflektál a bennünket körülvevő világra felvillantva ezzel az alkotók nemegyszer bolondos szemléletmódját.
Folyamatosan bővülő kiállítással mutatkoznak be a MOME hallgatói. / Fotók: Mocsári László

SHOWREEL címmel nyitott meg csütörtökön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakos hallgatóinak bemutatkozó tárlata a Herman Ottó Múzeum – a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

A kiállítás címe utal egyrészt a bemutatkozásra, másrészt pedig a műfajra.  A showreel a show és a reel tagból álló összetett szó, amelyben a show szó a showbusinessre és a mozgóképes műfajokra, illetve a bemutatásra utal a reel pedig a tekercsre, vagyis arra a celluloid szalagra, amelyre az alkotók a mozgóképes műfajokban összegyűjtötték a legjobb alkotásaikat, és mint egy névjegykártyát, azaz egy bemutató szalagot adták tovább. A showreel tehát olyan rövid videó, amely egy személy, vagy stúdió munkáit mutatja be.

A tárlaton több órányi audiovizuális anyag tekinthető meg.

A MOME hallgatóinak gyűjteménye több mint tíz évet ölel fel az alkotók feladatmegoldásaiból és diplomamunkáiból több órányi audiovizuális anyagot tárva a látogatók elé. A válogatás középpontjában a mozgókép, a videó médiuma áll, a hang, a kép és a narratíva metszéspontját felhasználva egyedi látásmódok és gondolatok megfogalmazásához.  A kiállítás tematikájának fontos eleme az egyén különböző viszonyainak a vizsgálata, és az alkotók dilemmáira adott megoldásainak bemutatása.

– A megnyitóra készülve azon gondolkodtam, hogy mit is mondjak? Vajon mit gondolnak az érdeklődők arról, hogy ki lesz ma képzőművész, ki adja a fejét arra, hogy művészeti vagy design pályára lép? Végül arra jutottam, hogy némelyekben felmerül, hogy azok, akik ilyesmibe kezdenek biztos, bolond emberek – árulta el Pálfalusi Attila a MOME Média Design BA képzésének vezetője. Majd továbbfűzve ezt a gondolatot azt mondta, hogy igaznak kell tekintenie az említett állítást. – Legalább annyira vagyunk bolondok, mint egy lovag, aki biciklin indul útnak megidézve némiképp Don Quijotét is – erősítette meg, majd hozzátette: ez a bolondosság kíséri végig a válogatást bízván abban, hogy megvan a maga helye és szükségszerűsége abban a normalitásban, amelyben éljük mindennapjainkat, és amely bolondságban osztozhatunk a látogatókkal.

Háttérben a Don Quijotét is megidéző bolondos biciklis lovag látható.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes többször is megtekinteni az október 6-ig tartó kiállítást, hiszen folyamatosan bővítik annak anyagát.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!