Ugrás a tartalomra

Folyamatosan ellenőrzik a maszk viselését

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 05. szombat 11:33
A közlekedési cégeknek nincs is más választásuk, hiszen a járműveken való maszkviselést kormányrendelet szabályozza a járványidőszakban.
Fotó: Juhász Ákos

Javult a maszkviselési hajlandóság Miskolcon, de még mindig sokszor előfordul, hogy az utasokat figyelmeztetni kell, mert leveszik a maszkot – ezt a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) írta érdeklődésünkre. Az MVK leszögezte, több csatornán - honlapjukon, Facebook-oldalukon, hangos utastájékoztatás keretében - is felhívják a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselést a járműveken kormányrendelet írja elő.

Legtöbben együttműködnek

- Elsőajtós felszállási rend alkalmazása esetén járművezetőinknek lehetőségük van arra, hogy a maszk viselését ellenőrizzék. Amennyiben egy utas maszk nélkül száll fel, felhívja a figyelmét erre, és a megtagadása esetén a szankciókra is. Amennyiben a felszállás valamennyi ajtón biztosított, a maszkviselés ellenőrzése kizárólag jegyellenőreink által történhet, így ők hatékonyan tudják segíteni a sofőröket. A jegyellenőrök munkáját alkalomszerűen a miskolci rendészet munkatársai is segítik. Van arról is tudomásunk, hogy a rendőrség munkatársai ellenőrizték a maszk használatát – írták.

Arra is volt már példa, hogy a maszkviselés megtagadása miatt ki kellett zárni az utazásból utast, de inkább azt tapasztalják, hogy figyelmeztetés után együttműködővé válnak az emberek. „Ugyanakkor előfordulhat, hogy a maszkot az utasnak egészségügyi okból kifolyólag, például rosszullét miatt kell levennie"– közölték. Leszögezték: utóbbi, egyedi eseteket igyekeznek megértően kezelni.

A vasúton és a távolsági buszokon is

A MÁV és a Volánbusz nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívják az utazóközönség figyelmét a kötelező maszkhasználatra. A két országos közlekedési cég azt írta, jegyellenőreik útján és különböző utastájékoztatási eszközökön keresztül folyamatosan figyelmeztetik az utazóközönséget arra, hogy ez kötelező, de múlt hétvégén rendőrök is ellenőrizték a nagyobb buszpályaudvarokat.

A tanévkezdéshez kapcsolódóan a MÁV és a Volánbusz is maszkot adott utasainak: a vasúttársaság a legnagyobb forgalmat bonyolító budapesti állomásokon, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron összesen 10.000, a volán pedig országszerte 20 autóbusz-állomáson mintegy 5000 szájmaszkot osztott ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!