Ugrás a tartalomra

Folytatódhat a várrekonstrukció, jövő héten már a gépek is felvonulnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 02. kedd 08:48
A konzorciumi partnerek hétfőn írták alá a kivitelezői szerződést a miskolci városházán. A tervek szerint február 9-én – az építési terület átadásával – megkezdődik a diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme. A beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, a kormányzati támogatást 1,5 milliárddal egészíti ki a miskolci önkormányzat. Hogy lesz-e vizesárok és fürdő a vár mellett, arról később döntenek.
Fotó: Juhász Ákos

Újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett Diósgyőr várának rekonstrukciója – mutatott rá a város polgármestere, miután aláírta a kivitelezői szerződést az FK-Raszter Zrt. és az Épkar Zrt. képviselőivel. Veres Pál bejelentette, az építkezés a tervek szerint február 9-én, az építési terület átadásával kezdődik, majd 2022 végéig, 2023 elejéig visszaállítják a vár eredeti, Nagy Lajos király korabeli állapotát. Újjáépülnek a várfalak, és a belső terek is megújulnak.

– Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ez csak egy lépcsőfok. Mi ugyanis azt szeretnénk, hogy a vár és környezete, a történelmi diósgyőri városközpont megújuljon és egy komplex egészként fogadhassuk néhány év múlva a turistákat és természetesen a miskolciakat.

Merthogy a várrekonstrukciót további beruházások követhetik. A városvezetés a második ütem lezárultával megvizsgálja majd annak lehetőségét is, hogy meg tudják-e építeni a nagy vitákat kiváltó vizesárkot, ami egy újabb turisztikai attrakció lehetne egyébként. Illetve szóba kerülhet a diósgyőri strand újranyitása is, ami sok miskolcinak régóta dédelgetett vágya.

Mint ismert, a 2013 őszén kezdődött várrekonstrukció első ütemében megújult három bástya, két szinten visszaépítették a lovagtermet, a kápolnát, megépült a királyné lakosztálya, valamint egy kiállítási terem. A folytatásra, tehát a második ütemre 2019-ben írták ki a közbeszerzést, majd hosszas, bő egyéves egyeztetés és tárgyalások után folytatódhat most a munka. Miskolc tavaly év végén kapta meg az ehhez szükséges állami támogatás első részét, mintegy 6 milliárd forintot. Ezt egészíti ki az önkormányzat 1,5 milliárddal. Majd a kivitelezés vége felé újabb 4 milliárd forint érkezik.

A várfejlesztési projekt lebonyolítója a Miskolc Holding Zrt. Dukai Zoltán vezérigazgató elmondta, több mint száz projekt tartozik hozzájuk, és a váré a legnagyobb ezek között. – Nagy örömünkre szolgál, hogy végre aláírhattuk ezt a szerződést – mondta.

Az építkezés felvonulási területét a vár északi oldalán, a Bodrogi Zsigmond, illetve a Tokaji Ferenc utca felől alakítják ki. Az építkezéshez használt darukat a tervek szerint február 10-én szállítják a helyszínre. A gépek szállításának idejére forgalomkorlátozásokat vezetnek be, a munkák miatt a Tokaji Ferenc utca mintegy 250 méteres szakasza átmenetileg mindkét irányban járható lesz. A kivitelező figyelembe veszi az ütemezésnél a környékbeli forgalmat. Biztosítani fogják a szomszédos épületek folyamatos megközelíthetőségét is. A kivitelezés ideje alatt a vár zárva tart.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!