Ugrás a tartalomra

Folytatódik a fűnyírás a város zöldterületein

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 02. péntek 18:14
A napokban többek között a Corvin utca, a Dísz tér, a Győri kapu és az Ilona utca zöldterületein végeznek kaszálási munkálatokat.
Fotók: Juhász Ákos tavaly áprilisi felvételei

A Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda több mint 400 focipályányi zöldterületet gondoz városszerte – emlékeztet péntek délutáni közleményében a miskolci városháza. Az idei fűnyírási szezon a tavalyihoz képest két héttel korábban, április közepén vette kezdetét, azóta pedig egyes területeken a növekedési ütemet figyelembe véve többször is nyírták a füvet.

Mint írják: a száraz, meleg és aszályos időjárás miatt - a gyepfelület kiégését megelőzendően -szüneteltették a fűnyírást, azonban most visszatért a fű számára is kedvező időjárás. Folytatódik a több mint 3 millió négyzetméternyi úgynevezett intenzív és első kategóriájú zöld területen a fűnyírás. A napokban többek között a Corvin utca, a Dísz tér, a Győri kapu és az Ilona utca zöldterületein is végeznek kaszálási munkálatokat.

A zöldterület fenntartással és gondozással kapcsolatos munkákat a Városgazda 82 munkavállalója végzi, 37 darab fűkasza, 16 darab fűnyíró traktor és 29 tolós fűnyíró bevonásával. Az áprilistól novemberig tartó fűnyírási szezonban, a város területén időjárástól függően kaszálják a területeket.

A patakmedrekben is fontos a fűkaszálás

Az elmúlt évek bevált gyakorlatát alkalmazza a Városgazda, miszerint a fűkaszálási munkálatokat a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben. A munkálatokat - lakossági és árvízvédelmi igényeket figyelembe véve - augusztus 29-én kezdték el az Ó-Hejőn (Hejőcsaba belvárosi részén), a Pece-patak gátjain, az Ördög árkon, valamint a Szinva medrében folyásiránnyal megegyező irányban, Diósgyőrtől lefelé haladva. A kaszálási feladatok ellátását előreláthatóan november közepéig ütemezi a Társaság.

A vízfolyások medrei ökológiai folyosóként is funkcionálnak, élőlényeknek adnak otthont: a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában és életében is fontos szerepet töltenek be. A vízfolyások partjain a növények között megjelennek a rovarok is, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják. A Szinva-patakon rendszeresen megfigyelhető - táplálkozás céljából - a fokozottan védett fekete gólya, de a vadkacsa-állomány is folyamatosan nő.

A természetes élőhelyek megőrzése érdekében, a patakmedrek két oldalán 1,5 méter szélességben meghagyják a növényzetet a nyári hónapokban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésére a Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda évek óta ezt a természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert alkalmazza a város nyílt vízfolyásai tekintetében – közölte a polgármesteri hivatal. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!