Ugrás a tartalomra

Formula-1 a vízen: Mályiban csaptak össze a hajómodellezők 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 11. hétfő 15:15
Az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők a hajómodellezők magyar bajnokságának hétvégi nagydíjára. A Mályiban megrendezett eseményt a kíméletlen időjárás sem tudta elmosni, de még csak elfújni sem.
A húsz versenyző fejenként több hajóval is vízre szállt. Képgaléria: Juhász Ákos 

Az előnevezések alapján a megmérettetésen mintegy nyolc kategóriában csaknem ötvenen álltak volna rajthoz. Azonban a vészjósló meteorológiai prognózisok nyomán jó néhány dunántúli versenyző útra sem kelt a borsodi kalandra. Az aggodalom nem volt alaptalan: a pénteki és főként szombati természeti viszonyok jelentősen megtépázták a hajóállományt, volt modell, mely el is süllyedt a vetélkedés sűrűjében.

A mályi klub a helyszínt biztosította, a lebonyolításban segédkezett, a hajómentést és a bóják telepítését látta el

– Ennek a versenynek komoly technikai és biztonsági szabályzata van. Egy 80 km/órával száguldó két kilós hajó az emberéletre is veszélyes lehet – ecsetelte megkeresésünkre Hudák János. A Mályi Modellező és Makettező Klub elnökétől továbbá megtudtuk: az Elektromos Hajómodellezők keresték meg őket a magyar bajnoki futam megrendezésének gondolatával, mivel a sportágban kardinális kérdésnek számító szabad vízfelszín tárgykörében tökéletesen megfelelt a mályi tavi Mécses Központ. A túlzás nélkül kaotikusnak ígérkező rendezési próbatételt a klub – a több százezer forintos „játékszerek” (sokszoros idézőjelben) repesztése közepette – végül megsüvegelendő színvonalon abszolválta.

Május 28-án és 29-én a Tudomány és Technika Házában efféle modelleket csodálhatunk majd meg

Az úgynevezett ECO- és MONO-hajók mezőnyében sem a mályiak, sem a megyebéliek nem képviseltették magukat, azonban más, ennél némileg visszafogottabb versenytempót prezentáló kategóriában azért ők is jeleskednek ám a közeljövőben, amennyiben nyáron ugyanitt a kontinens legjobbjai csaphatnak össze – ennek keretében egyebek mellett Tardi Sándor, Németh György és Duhi Tibor is föltűnhet majd vízen s parton. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!