Ugrás a tartalomra

Főtér: már csak a startpisztoly eldördülésére vár az Avalon

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. január 11. csütörtök 11:52
A Szent István tér melletti kavicsos parkolónak talán már csak hetei vannak hátra: az Avalon Center Kft. vezetésének reményei szerint akár már januárban megkaphatják a jogerős építési engedélyt, ezt követően pedig megkezdődhet a főtér mellé tervezett társasházkomplexum építése. 
A tervezett épület látványterve. Forrás: Avalon Center Kft.

Rövidesen megkezdődhet Szent István tér melletti kavicsos parkoló helyére tervezett társasházkomplexum építése. A beruházó Avalon Center Kft. ügyvezetője a minap.hu-nak elmondta, céljuk az, hogy Miskolc egyik legmeghatározóbb területe, a Szent István tér és környéke a beruházásnak köszönhetően olyan funkciókkal bővülhessen, melyek méltóak a város főteréhez. 

– Ennek megfelelően a társasházi lakások mellett az épület földszintjén vendéglátó és kereskedelmi egységeket alakítunk ki. ezáltal egy modern, belvárosi lakókörnyezetet tudunk biztosítani Miskolc talán legfrekventáltabb telkén – mondta el Tóth Róbert, aki hozzátette: bár még az építkezés meg sem kezdődött, a felépítendő lakások iránt már most is nagy az érdeklődés. 

Tóth Róbert. Fotó: Mocsári László


Ahogyan az ismert, a telket még hosszú évekkel ezelőtt vásárolta meg az Avalon, és először egy irodaházat terveztek ide. Tóth Róbert hangsúlyozta, ennek létesítéséről, hosszan egyeztetés után városvezetéssel és a helyi lakosokkal, elálltak (irodaházat végül a Zsigmondy utcán, a régi Északterv-székház helyén létesítettek). Ezt követően a várossal együttműködve született meg a jelenlegi terv, mely szerint társasház létesül majd területen. Az ügyvezető szerint az építkezést még azért nem tudták elkezdeni, mert a projekt jelenleg engedélyeztetési fázisában van. 


Frekventált terület

– Az országos településképi véleményünk megvan, most a helyi hatóságnál van az engedély, úgy tudom kiértesítették a szomszédokat, szóval azt mondhatom, hogy ilyen közel ez a terület még sose állt ahhoz, hogy végre a rendeződjön a sorsa – mondta.


Tóth Róbert kiemelte, a reményeik szerint már januárban megkaphatják a jogerős építési engedélyt, ezt követően pedig az építkezést is szeretnék elindítani. „A Szent István tér 1. közigazgatási címet már tavaly megkaptuk a várostól, és az is látszik, hogy a közeli útfejlesztés során már elkészült az épület leendő mélygarázsának bejárata és ráhajtó sáv is” – tette hozzá a cégvezető. 


A beruházás alakulását egyébként a minap.hu az utóbbi években folyamatosan követte. Írtunk az önkormányzat és az Avalon között kezdődött tárgyalásokról, arról pedig elsőként számoltunk be, hogy megállapodás született a két fél között: ekkor már a fentebb részletezett társasház megépítéséről szóltak a hírek. Tavaly a Hodobay-konferencián Tóth Róbert arról számolt be, hogy jól halad a főtér mellé tervezet projekt engedélyeztetése, ekkor említette meg azt is, hogy a polgármesteri hivatal már házszámot is adott a felépítendő komplexumnak. 

Már csak néhány hétig üzemel parkolóként a terület. Fotó: Mocsári László


Régóta húzódik

A terület beépítésének fontosságáról pedig néhány éve így beszélt lapunknak Szunyogh László, Miskolc főépítésze. „A Szent István tér szomszédságában, az egykori fürdő medenceterének helyén létrejött parkoló nagyon fontos terület a városkép szempontjából. Ez, ha lehet még fontosabb lett akkor, mikor a Kálvin János utca átépítésével utcafrontra került. Nyilván nem való ide egy murvás, kavicsos parkoló, viszont ez a telek annyira pazar adottságokkal rendelkezik, olyan látkép nyílik az ablakaiból a történelmi Avasra, a műemlék református templomra, amit nem lehet bárhol előállítani. Egy ide tervezett fejlesztés érték a befektetőn túl a városnak is” – jelentette ki. Ugyanerre utalt egyébként cikkünk elején Tóth Róbert is. 


A jelenleg még parkolóként üzemelő telek sorsa egyébként meglehetősen érdekesen alakult az elmúlt évtizedekben. Először az Ikeron Zrt. tervezett ide egy szállodát, ez végül részben a tervek bemutatása utáni lakossági felháborodás, részben a 2008-as gazdasági válság miatt nem valósult meg. A cég 2011-ben végleg letett a terület beépítéséről, ezt követően 2012-ben arról szóltak a hírek, hogy a város vásárolná meg az ingatlant, 2015-ben viszont végül a Hell-csoporthoz tartozó Avalon lett a befutó. 

A Miskolc Ma riportja: 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!