Ugrás a tartalomra

A fotó vicces, a többi komoly – rendőrségi tanácsok gyalogosoknak

police.hu
Utoljára módosítva
2020. április 02. csütörtök 09:08
Minden időben, a különleges élethelyzetekben is biztonságot adnak a gyalogátkelőhelyek. A közlekedésbiztonság továbbra is közös érdekünk, ahogy a rendkívüli szabályok betartása is.

A sajtóközlemény illusztrációjának elkészítésében közreműködött a rendőrség nyugdíjas kollégája, Bejó László sz. ny. r. százados, „hiszen a szolgálat nem érhet véget...”- írják.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának tanácsai gyalogosoknak, autósoknak:

- A gyalogosok, amennyiben a közelben jól láthatóan van kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor azon menjenek át az úton! A járdán lehajtott fejjel okostelefonozó, fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. A közlekedésben ez a magatartás komoly veszélyforrást jelent. Egy szám (track) nem éri meg, hogy te legyél a következő szám.

- Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!

 - A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.

- Időszakos, a rendkívüli élethelyzethez igazított jó tanács, hogy a gyalogos-átkelőhelyeken is próbálják megtartani egymástól a másfél méteres távolságot. Biztonsággal, biztonságban a zebrákon is!

 

 

További hírek

Olvasnivaló