Ugrás a tartalomra

Fotók egy háborús övezetből

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 26. kedd 14:26
Ukrán katonák készítettek fényképeket telefonjaikkal mindennapjaikról – ezekből nyílt kiállítás a városháza aulájában hétfőn. Az apropója Ukrajna felszabadulásának harmincadik évfordulója volt. A tárlat november 6-áig látogatható.
Fotó: Parai Roland

1991-ben jött létre a független Ukrajna, ahol 2004-ben nyilvánították augusztus 23-át a nemzeti zászló napjává. Miskolcon ezeket a megemlékezéseket elhalasztották a pandémia miatt, de októberben is bőven van mit ünnepelni: Szent Mária Oltalmazó, a honvédség és a kozákság napja is ebben a hónapban van. 

A megemlékezésen egy érdekes kiállítást nyitottak meg, ahol magának a szervezőnek is számos fotója bekerült a tárlat anyagába. Ignácz Viktória elmondta, a vándorkiállítás Ukrajnából érkezett Magyarországra. – Ott A mieink címet viselte, itt pedig A függetlenség ára címet kapta. A pillanatképek arról beszélnek a jövő nemzedékének, hogy a katonák hogyan élték meg a harcokat – mondta az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki hozzátette, Miskolcon több mint kétszáz ukrán él.

A kiállítást Szopkó Tibor nyitotta meg. – Valamennyi ország számára fontos, hogy önálló államként létezzen. Az ukránoknak a Szovjetunió felbomlását követően lett erre lehetőségük. Ma már meghatározó ország Európában, hét helyszínnel szerepel a világörökség listáján. Hagyományai, látnivalói programok széles körét kínálják. A Kárpátalja területén élő magyarság is fontos kapocs a két állam (Magyarország és Ukrajna) között. Lényeges, hogy jó szomszédi viszonyt ápoljunk egymással – mondta az alpolgármester, aki hozzátette, Miskolc értéke, hogy felekezetileg és nemzetiségileg is sokszínű. 

A megnyitó résztvevői a fényképek mellett mintegy száz éve hímzett, törülköző formájú visivánkákat is megnézhettek, amik a Magyaországi Ukrán Kulturális Egyesület kollekciójából voltak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!