Ugrás a tartalomra

Fotókon elevenedik meg a ciprusi élet

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 15:42
"Ciprus élő hagyomány" címmel nyílt meg az a fotókiállítás szerda délben a Városháza aulájában, melyen az idén hatvan éve UNESCO-tagállam szigetország hagyományaiba vethetünk pillantást.
Fotók: Osztie Tibor

Miskolc Polgármesteri Hivatala és Görög Nemzetiségi Önkormányzata a budapesti Görög Intézettel közösen szervezte meg a Ciprusi Köztársaság múltjáról és mindennapjairól szóló kiállítást, amit a Ciprusi Köztársaság budapesti nagykövetségének jóvoltából állítottak ki szerda délben.

A Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetén található államról szóló fotótárlatot megnyitó alpolgármester szerint habár a fotók a Cipruson járt honfitársainkban minden bizonnyal kellemes emlékeket ébresztenek, a pillanatképek mindnyájunkat megszólítanak.

Matiscsák Éva alpolgármester és Homer A. Mavrommatis nagykövet

A polgármesteri hivatalban tartott eseményen Matiscsák Éva elmondta: a görög kultúra ősi történeteitől egészen a gasztronómiáig terjed a kiállítás anyaga. A városvezető hozzátette, Miskolcnak élő kapcsolata van a görögökkel – ezért is bízik abban, hogy a magyar város és a mediterrán ország között a jövőben még ennél is szorosabbra fűzhető lesz a viszony.

A kiállítást ünnepélyesen megnyitó Homer A. Mavrommatis rámutatott: hazája és Magyarország egyaránt 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz – ebből adódóan Ciprus is készül az unió soros elnökségére, amit 2026 januárjától tölthet be. Ciprus magyarországi nagykövete arról számolt be, hogy évente mintegy nyolcvanezer magyar turista fordul meg náluk.

A nagykövet úgy vélekedett, a Magyarországra ellátogató ciprusiak látóköre mindeközben nagyon ritkán terjed túl Budapesten, amin – mint fogalmazott – változtatni kell majd. Hangsúlyozta: a kiállítás ugyanakkor kiváló ízelítőt nyújt a ciprusi hagyományok megismerésére a miskolciak számára.

A tárlat október 19-ig tekinthető meg.

További hírek

Olvasnivaló