Ugrás a tartalomra

A fűnyírás és kaszálás szüneteltetésének okai száraz meleg időjárás esetén

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 12. péntek 08:43
A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a szárazságra való tekintettel szünetelteti a kaszálást a közterületeken, amíg a fű számára kedvező időjárás vissza nem tér. A tűzveszélyes, invazív fajokkal fertőzött, valamint a belógó, közlekedés szempontjából a beláthatóságot akadályozó területeken a kaszálás a meleg ellenére is folyamatos.

A melegebb időjárás 26 °C -ig segíti a fű növekedését, de a jelenlegi extrém meleg és UV sugárzás a növényzetet kiégeti, a talaj kiszárad. A magasabbra hagyott fű a reggeli párát (ha van ilyen) megfogja és némi nedvességhez jut. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a magasabb növényzet jobban hűti a környezetét.

Fotók: Horváth Csongor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésére a Miskolci Városgazda évek óta egy természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patak mentén. Minden évben a patakmedrek két oldalán legalább 1,5 méter szélességben szükséges a növényzetet meghagyni augusztus végéig, ugyanis a vízfolyások medrei élőlényeknek adnak otthont. 

Ezek ökológiai folyosóként is funkcionálnak, az élőlények ez alapján tájékozódnak. Fontos szerepet töltenek be a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában, táplálkozásában egész életükben. A vízfolyások partjain a növények között megjelennek a rovarok, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják. A Szinva-patakon rendszeresen megjelenik -táplálkozás céljából- a fokozottan védett fekete gólya, de a vadkacsa állomány is folyamatosan nő.

A fent felsoroltakat figyelembe véve az elmúlt évek bevált szokásait alkalmazzák a Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda munkavállalói. A természetes élőhelyek megőrzése érdekében a fűkaszálási munkálatokat a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben is.

Mindkét esetben az eljárás némi esztétikai értékvesztéssel jár, de Társaságunk igyekszik ezzel is elősegíteni a szárazságot követően a növényzet regenerálódását.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!