Ugrás a tartalomra

Fűtés nélkül maradt egy társasház az Észak-Kiliánban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. október 13. péntek 19:17
Ráadásul az sem tudni, hogy meddig, ugyanis a helyiség tulajdonosa nem engedi be a MIHŐt a hőközponthoz, ami miatt nem tudják a fűtési rendszert beüzemelni.

Fotó: Kézdi Ákos

Kellemetlen helyzetbe kerültek a Szinyei Merse Pál utca 13. szám alatt élők a fűtési szezon kezdetén. Miskolc távfűtéses lakásaiban múlt vasárnap óta melegek a radiátorok, az említett társasházban viszont nem. Ennek pedig az az oka, hogy a MIHŐ nem tud bejutni a hőközponti helyiségbe a hitelesített mérő visszaszerelését elvégezni és a leürített fűtési rendszerrel nem lehet fűteni.

A probléma szerdán kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor az egyik érintett lakó a Facebook egyik miskolci vonatkozású csoportjában tette közzé a MIHŐ tájékoztatóját, amit az érintett társasházban helyezett el.

Ebben a távfűtés biztosításáért felelős cég úgy fogalmaz, rajta kívülálló okok miatt nem tudja biztosítani a távfűtést a Szinyei Merse Pál utca 13. szám alatti épületben. Mint fogalmaznak, még június 27-én szerelte ki a költségosztó hőmennyiségmérőt hitelesítés céljából, melyet el is végeztetett. Erre egyébként a távhőszolgáltatókat jogszabály is kötelezi.

Kizárták a MIHŐ-t

- Társaságunk mind az ingatlan tulajdonosával, mind a közös képviselettel felvette a kapcsolatot, hogy a mérőt visszaszereljük, azonban a távhőtörvény által előírt bejutás lehetőségét a helyiség tulajdonosa nem biztosítja – írta a tájékoztatóban, melyben hozzáteszik azt is, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyzet megoldódjon.

Az ügy részleteibe már Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ koordinációs és kommunikációs főmunkatársa avat be minket. „Az érintett több mint kétszáz négyzetméteres helyiség korábban cégünk tulajdonában volt, abban régen kazánház üzemelt, a kazánház megszűnt és csak az épület hőmennyiségmérője maradt a hőközpontban, melyet néhány éve értékesítettünk, egy magánszemély részére. Ő természetesen tudatában volt annak, hogy itt van a társasház hőközpontja, ez ellen nem is volt semmilyen kifogása. Júniusban megtörtént a hőmennyiségmérő kiszerelése azonban a beszerelés előtt egy közel négyszázezer forintról szóló számlát kaptunk a helyiség tulajdonosának cégétől, amit a MIHŐ egyáltalán nem tudott értelmezni, hiszen a céggel nem álltunk sosem kapcsolatban” – részletezte.

Törvénysértő a helyzet

Úgy tűnik tehát, a MIHŐ-nek azért kellene fizetni a helyiség tulajdonosának, hogy visszaszerelhesse a hőmennyiségmérőt, Bernáthné Barczi Judit elmondása szerint azonban ez, ha így lenne, törvénybe ütközne. A távhőszolgáltatásról szóló hatályos törvény ugyanis kimondja, „A felhasználói hőközpontot és a hőfogadó állomást, valamint az összekötő vezetéket magában foglaló helyiség, épületrész használatáért a tulajdonos a távhőszolgáltatótól térítésre nem tarthat igényt.”

- A MIHŐ tehát nem rendelt meg semmilyen szolgáltatást a magánszemélytől, sem pedig annak cégétől. Társaságunk semmilyen jogviszonyban nem áll velük. A hivatkozott teljesítési igazoláson nem a MIHŐ Kft. adatai és képviselőjének aláírása szerepel, nincs információnk arról, hogy azt ki írta alá – mondta a cég kommunikációs főmunkatársa, hozzátéve, éppen ezért tájékoztatták a fentiekről az érintettet, és visszaküldték a számlát. Október elején ismételten megkapták a vitatottszámlát , amit újból visszaküldtek.

A legnagyobb probléma az, hogy a meteorológusok előrejelzése szerint kellemetlen őszi hideg néhány napon belül megérkezhet, viszont amíg a hőmennyiségmérő nincs visszaszerelve, a MIHŐ fizikailag képtelen befűteni a társasházban, mivel a vezetéken folytonossági hiány van.

Fáznak a lakók

A helyzet megoldásába ezen a ponton kapcsolódott be Bartha György, a terület önkormányzati képviselője, aki valamiféle mediátor szerepet vállalt az ügyben. A lényeg ugyanis elmondása szerint az, hogy a lakók érdeke ne sérüljön, mielőbb legyen a társasház lakásaiban fűtés.

- Beszéltem az elmúlt napokban a MIHŐ Kft. vezetésével is, illetve az érintett magánszemély édesapjával is, mivel a férfi jelenleg külföldön tartózkodik. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy szombaton fog hazaérni és ekkor biztosítja a MIHŐ számára azt, hogy a helyiségbe bejusson és visszaszerelje a hőmennyiségmérőt. Próbáltam megértetni velük, hogy itt most nem elsődlegesen a két fél közötti állítólagos elszámolási vita a lényeg, azt majd elintézik a jogászok, ha nem tudnak megegyezni. Itt most az az első, hogy kisgyermekek, idős emberek, családok és egyáltalán senki se fázzon tovább emiatt a lehetetlen helyzet miatt – mondta el az önkormányzati képviselő.

Itt járunk tehát most. A MIHŐ egyébként lapunk érdeklődésére azt mondta: szombaton egész nap készenlétben lesznek a cég munkatársai, tehát amint zöld utat kapnak a tulajdonostól, azonnal indulnak, hogy elhárítsák a problémát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!