Ugrás a tartalomra

Gasztro-sörfőzdévé alakult a zip’s: „A kohézió megint a sör volt”

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. október 30. szerda 12:41
„Új korszak indult: a zip’s brewhouse, mint gasztro-sörfőzde” – írja Facebook-oldalán a zip’s brewhouse, az október 23-ai csoki, virágfánk és sör workshopjuk margójára. PékSör, Bean2Beer perui kakaóbabos dry stout, malátalekváros Bomboloni és egy nagy bejelentés – ha címszavakban kellene összefoglalni az estét. „Olyan, mintha a betonkeverőbe betettük volna a kenyeret, a csokit, a sört és ennek minden variációját elkészítettük” – fogalmazta meg az est mibenlétét Halász Norbert, a zip’s brewhouse ügyvezetője.
Forrás: zip's brewhouse Facebook-oldala

Kettős termékbemutatóval ünnepelt a zip’s szerda este. Több mérföldkőhöz érkezett a miskolci sörmanufaktúra, ahol debütált az első Bean2Beer perui kakaóbabos dry stout, bemutatták a PékSört, bejelentették, hogy Szabi A Pék virágfánkjai második otthonra találtak Miskolcon, és készítettek egy Harrer csokiba mártott libatepertős és zip’s malátás-szilvalekváros Bombolonit.

A kohézió megint a sör

A zip’s brewhouse séf sör sorozata még mindig ontja magából a különlegesebbnél különlegesebb söralkotásokat. Szerdán egy újabb gyöngyszem debütált: Szabi A Pék áldását adta a PékSör toast ale-re, így indulhat a palackozás. – Ez a sör azért is zseniális, mert a sör és a kenyér tulajdonképpen egy tőről fakad – mondta Halász Norbert ügyvezető, hozzátéve: malátázáskor a Szabi 103 éves kovászból készült kenyeret használták.

Fotók: Mocsári László

De az este korántsem csak a PékSörről szólt. – Szabi különleges fonású fánkokat, Bobolonikat készít, ami nagyon megtetszett nekünk is, és szerettük volna ezt elhozni Miskolcra. Sörkrémmel és malátacukorral készült lekvárokkal fogjuk – ha minden igaz – egy hónapon belül a Városház téren egy picike üzletben ezt árulni. Budapesten már mindenki Boboloni lázban ég, úgyhogy reméljük, a miskolciaknak is elnyeri a tetszését – jelentette be a nagy hírt Halász Norbert.

A virágfánkok, és sör mellett pedig volt még egy főszereplője az estnek, a Harrer Chocolat. – Ma kakaóbab felhasználásával egy dry stout-ot készítünk, a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda pedig elkészíti a mi sörös csokijainkat, ami már évek óta nagy vágyunk volt – mondta.

2 perc 10 másodperc

– A sör- és a kenyérkészítés során tulajdonképpen ugyanazok a folyamatok játszódnak le. Így kitaláltuk, hogy hozzuk össze azt, amiben jók vagyunk: ők tökéletes sört tudnak főzni, mi állítólag nem csinálunk rossz kenyeret, így készült el Magyarország első valóban folyékony kenyere – mesélt az együttműködésről Szabi A Pék. – Elképesztően itatja magát, nagyon jó malátás, és a kovászolt kenyérnek érezni az illatát, ami számomra a legfontosabb – jellemezte sörét Szabadfi Szabolcs.

– A legfontosabb, hogy 2 perc 10 másodpercig kell sütni a virágfánkokat oldalanként. Majd megkenjük őket sörlekvárral és sörkrémmel. Mi megsütjük a fánkot, ők beleteszik a sörüket, ami igazából az én söröm, és kész – mondta nevetve.

Szabit pénteken Szolnokon lovaggá ütötték, a francia mesterszakácsok, Escoffier nemzetközi lovagrend tagjai. – Én vagyok az első pék Magyarországon, akit maguk közé válogattak, úgyhogy én most hazamegyek, belesütöm a kenyerembe a PékSört, és indulok Szolnokra – mondta Szabi, hozzátéve nevetve: most már neki is lesz szalag és kereszt a nyakában.

A kakaóbabtól a tábláig

A Harrer egy igazi cukrászdinasztia. A Harrer család cukrászdái több mint 50 éves múltra tekintenek vissza, Magyarországon 25 éve működik, a csokoládéműhely pedig 10 éve kezdte meg munkáját. – Mi nem kész csokoládét dolgozunk fel, hanem mi magunk állítjuk elő az alapanyagot kakaóbab feldolgozásával a csokoládéink elkészítéséhez – részletezte Harrer-Abosi Beatrix.

Forrás: harrerchocolat.com

Mint mondta, a kakaóbab egy fának a gyümölcse. Ugyanúgy, ahogyan léteznek különböző fajta almák, ugyanúgy léteznek különböző típusú kakaógyümölcsök. Ennek a gyümölcsnek a magjából készül a csokoládé, aminek az ízét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajta kakaóból készül, hol terem. A csoki ízét pedig azzal tudjuk befolyásolni, hogy meddig, és milyen hőfokon pörköljük a kakaóbabot, mint a kávénál – avatott be minket a munka rejtelmeibe.

A séf sörök közül többől is készült már bonbon. – A bonbonoknál is mindig próbáljuk megtalálni a harmóniát, az adott sörrel. Tehát teljesen más ízű csoki készült például Pataky Peti sörével, mint bármelyik másik séf sörével. Hasonló a feladatuk, mint egy somelier-nek egy vacsora során – mondta, hozzátéve: a zip’s elkészített egy kakaóbabos sört. A Harrer csokikat már a brewhouse-ban is meg lehet vásárolni, de a Városház téri üzletben is lesz majd belőlük.

Kettős termékbemutatóval ünnepelt a zip’s szerda este. Több mérföldkőhöz érkezett a miskolci sörmanufaktúra, ahol debütált az első Bean2Beer perui kakaóbabos dry stout, bemutatták a PékSört, bejelentették, hogy Szabi A Pék virágfánkjai második otthonra találtak Miskolcon, és készítettek egy Harrer csokiba mártott libatepertős és zip’s malátás-szilvalekváros Bombolonit.

„Még két dolog köt minket össze: az egyik, hogy mindannyian jártunk már világversenyen, és az, hogy novemberben egyszerre fogunk csatlakozni a Stílusos Vidéki Éttermiséghez. Olyan ez az este, mintha a betonkeverőbe betettük volna a kenyeret, a csokit és a sört és ennek minden variációját elkészítettük” – mondta Halász Norbert.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!