Ugrás a tartalomra

Gázfüggőségről őszintén: Miskolcon ismertette javaslatait a Párbeszéd 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 16. szerda 09:10
Az ellenzéki párt országos politikusaival jelent meg kedd délután az Ifjúsági Házban. Megbeszélni való akadt bőven: mi sem „hálásabb” téma egy zöld pártnak, mint az energiakrízis.
párbeszéd lakossági fórum
Fotó: Mocsári László

A Párbeszéd hosszas hónapok óta keresi a választ, milyen lesz az ország Orbán Viktor után. Ezért válság ide vagy oda: az azonnal fellépő akut megélhetési problémákon túl perspektivikus megfontolásokat is készek számításba venni. Úgy tartják, nem elég pusztán a megújuló energiaforrásokat kiaknázni, mivelhogy egészen hosszú távon a zöld munkahelyek teremtése fogja megadni a választ a jövő kérdéseire. A párt szóvivője is ezt húzta alá. Barabás Richárd szerint addig kellett volna foglalkozni a fenntarthatósági kérdésekkel, amíg gazdasági konjunktúra volt a világban, ám a hazai zöldek javaslatait Kövér László "balos úri huncutságoknak" nevezte. Újbuda alpolgármestere egy felszabadult, nyitott és prosperáló ország víziója mellett érvelve a kisközösségek és a szolidaritás társadalmunkban betöltött szerepét hangsúlyozta.

párbeszéd lakossági fórum

Szabó Zsolt azért is jött örömmel Miskolcra, mert itt 2019-ben jó pár nagyvároshoz hasonlóan "a felszabadulásra szavaztak" a városlakók. Dunaújváros párbeszédes alpolgármestere szerint a pandémia örve alatt meghozott kormányzati intézkedéseknek kétségkívül az önkormányzatok a legnagyobb vesztesei. Ezért pártja konkrét javaslatokat dolgozott ki afelől, hogy az akkor meghozott elvonásokon és bevezetett plusz terheken miként lehetne mérsékelni – levegőhöz juttatva ezzel a nagyobb településeket.

A Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője úgy becsüli, már most több százezren szembesülnek a napi dilemmával, hogy vagy élelmiszert vásárolnak, vagy a házukat fűtik ki. Szabó Tímea megítélése, hogy a látszat dacára jócskán akad pénz a magyar gazdaságban, csak azt a Fidesz nem arra költi, amire kellene. – Az Európai Unió tizenkét éven át öntötte a pénzt Magyarországra, amit a kormány nagyrészt ellopott vagy jobb esetben betonba öntött – fogalmazott, hozzátéve: nem meglepő, hogy egyre több pedagógus tüntet, és egyre több orvos hagyja el az országot. A párt által csak a "lex megdögleszként" emlegetett szociális törvény – álláspontjuk alapján – arra is kiválóan rávilágít, hogy a miniszterelnök a legsúlyosabb válságban készül az elesetteket útszélen hagyni.

párbeszéd lakossági fórum

A párt korábbi társelnöke arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy kormánypárti oldalon több mint egy évtizede nézik őket "ufónak", amiért a fosszilis energiahordozók végességére hívják fel a figyelmet. Holott – hangoztatta – a kialakult helyzet sajnos egy az egyben őket igazolja. Szabó Tímea ezen a ponton ismertette pártja elgondolásait annak mentén, miként lehetne kilábalni a kialakult gazdasági és társadalmi válságból. Eszerint négy hónapon keresztül összesen kétszázezer forint rezsiutalvány illetne meg minden olyan háztartást, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el az átlagbért. Minden lakóépületre ötmillió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosítanának. A párt szerint az energetikai korszerűsítésre, így például a nyílászárók és szigetelések cseréjére az EU mintegy háromszáz milliárd forintnyi támogatást biztosított, ám azt – fogalmazott a politikus – Lázár János a "haveri köröknek" szervezte ki.

párbeszéd lakossági fórum

Végül a párt energetikai szakértőjének rövid előadását hallhatták meg az egybegyűltek. Balajti Zsolt hazánk az orosz állammal megkötött földgázszerződésén keresztül azt vezette le, hogy idehaza az energiahordozó Európában érvényes tőzsdei árfolyamát jóval meghaladó mértékben lett megállapítva az úgynevezett rezsicsökkentett sáv feletti mennyiségre vonatkozó lakossági elszámolás.

Kifejtette még: a Gazprom a kontinensen már tavaly nyáron elkezdte szűkíteni kínálatát, így jóval a háború előtt ugrott meg annak piaci ára. A szakember úgy gondolja, a szankciós csomagok nincsenek összefüggésben a gáz árának elmúlt hónapokban tapasztalt megemelkedésével. Sőt – hangzott el részéről –, azok mostanra folyamatosan letörni látszanak az augusztus végén még csúcsot ostromló árszabást.

párbeszéd lakossági fórum

A párbeszédesek Paks II-re a leghatározottabban nemet mondanak. Mindezek mellett szorgalmaznák, hogy a jelenleg Magyarország villamosenergia-ellátásáért elsődlegesen felelő, s ily módon egyelőre megkérdőjelezhetetlenül szükséges Paks I-nek is minél hamarabb alternatívát találjunk, azzal ugyanis nemcsak az atomenergiával, hanem az oroszokkal szembeni kitettségünket is egyszer s mindenkorra felszámolhatnánk.

További hírek

Olvasnivaló