Ugrás a tartalomra

Glasgow városában forgatják az Indiana Jones-filmet

MTI
Utoljára módosítva
2021. július 15. csütörtök 18:40
Amerikai zászlódíszbe borult Glasgow belvárosa, ahol a legújabb Indiana Jones-filmet forgatják.

Csillagsávos lobogók lengtek az épületek utcai homlokzatán, mivel a skót városban az 1960-as évek New Yorkjából azt a jelenetet forgatják, mikor az Apolló-11 küldetés asztronautái hazatértek.    

A BBC News emlékeztetett arra, hogy a sorozat ötödik epizódjában is Harrison Ford játssza Indiana Jones szerepét, és a szereposztásban ezúttal Pheobe Waller-Bridge és Mads Mikkelsen is látható.    

A glasgow-i forgatási helyszínt júniusban építették fel a belvárosban, így a járókelők is kaphattak egy kis ízelítőt a filmjelenet díszleteiből.    

Az egyik felirat azt hirdeti, hogy "New York üdvözli Armstrongot, Aldrint és Collinst", akik az Apolló-11 fedélzetén először jutottak el a Holdra 1969-ben.    

Hazatérése után a három űrhajóst több milliós tömeg köszöntötte a New Yorkban és Chicagóban megrendezett felvonulásokon 1969 augusztusában.    

A glasgow-i helyszínen James Mangold, a film rendezője is próbált a színészekkel.    

A film forgatását Glasgow városa is támogatta, engedélyezték, hogy a stáb bolthelyiségeket béreljen és utakat zárjon le, ahol erre a felvételek miatt szükség volt.    

Colin Edgar glasgow-i szóvivő elmondta, hogy ezeket a lehetőségeket nem fizettetik meg a produkciókkal, mivel a filmek gazdasági hasznot hoznak a városnak.    

Mint magyarázta: a városban járókelők azzal, hogy fotózzák a díszleteket, és a képeket felteszik a közösségi médiára, jó reklámot csinálnak a helynek. "Az ilyesmi vonzza a turistákat, akik itt költik el a pénzüket, de egyúttal a filmes és televíziós produkciók körüli munkahelyeket is támogatja" - tette hozzá.    

Edgar szerint Glasgow építészete "komoly vonzerőt jelent" a filmipar számára, mivel a világ számos városának szerkezetét vették mintául. "Glasgow rácsszerkezettel épült, ami megkönnyíti egyes részeinek lezárását a filmezéshez. Sok hasonlóan kialakított észak-amerikai város filmes helyszínéhez éppen Glasgow a megfelelő hely" - hangsúlyozta.    

Ford júniusban járt Skóciában a film forgatása miatt. A 78 éves filmsztárt az észak-yorkshire-i Grosmontban és Tynesidében is látták.    

A színész 1981-ben tűnt fel először a filmvásznon Indiana Jones szerepében, Az elveszett frigyláda fosztogatói című Steven Spielberg-filmben. Ezt követte az India Jones és a végzet temploma 1984-ben, majd 1989-ben az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, végül 2008-ban az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága.    

Az ötödik epizódon régóta dolgoznak, közben több forgatókönyvíró fordult meg a produkciónál, amit a pandémia is hátráltatott.    

Az egyelőre cím nélküli filmet várhatóan 2022 júliusában láthatja a közönség.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke