Ugrás a tartalomra

A gyermekek jogaiért világított kéken az Avasi kilátó

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 21. vasárnap 00:17
Szombat estére újból díszkivilágítást kapott az Avasi kilátó. A kék szín a november 20-i Gyermekjogok Világnapjára utal.

Az UNICEF felhívására november 20-án a gyermekjogokat ünnepeljük az egész világon. 1989-ben ugyanis ezen a napon lépett életbe a Gyermekjogi Egyezmény, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét.

A szervezet színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve az elmúlt esztendőkben a fél világ kékbe borult ezen a napon a sydney-i Operaháztól, az isztambuli Boszporusz-hídon át a New Yorki Empire State Buildingig. Idehaza kék díszkivilágítást kapott korábban Budapesten a Lánchíd, a Műcsarnok, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzata és számos vidéki helyszín is.

Fotók: Juhász Ákos

Az UNICEF felkérésére Miskolc az idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, szombat este ezért világított kéken az Avasi kilátó. Pénteken a Szent István téren a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Iskola és a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közös zenéléssel hívták fel a figyelmet a gyermekjogok fontosságára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke