Ugrás a tartalomra

Gyermekvédelmi intézkedéseket sürget az MSZP

MTI
Utoljára módosítva
2023. augusztus 05. szombat 14:22
A gyermekvédelem területén sürget kormányzati lépéseket az MSZP - közölte Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben arra kíváncsi, hogy a kormányfő "mikor és milyen módon kívánja teljesíteni a gyermekek védelmével kapcsolatos törvényi kötelezettségét."
    
Gurmai Zita úgy fogalmazott: a kormánynak felül kellene vizsgálnia a nevelőszülőkre vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek. Intézkedésekre lenne szükség a gyermekek láthatásával kapcsolatos szabályozást illetően is, hogy a gyerekek ne kényszerüljenek a bántalmazó szülővel való kapcsolattartásra - folytatta, megjegyezve: fejleszteni kellene továbbá a gyermekvédelmi jelzőrendszert.
    
Hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben "heti szinten" látnak napvilágot súlyos gyermekbántalmazási és molesztálási hírek, a gyermekvédelem kérdésköre ezért egyre nagyobb figyelmet kap.
    
A gyermekek leggyakrabban családon belüli erőszak áldozataivá válnak, de gyakori a láthatás alatt elkövetett erőszakos konfrontáció, esetenként az alkalmatlan és felelőtlen nevelőszülőknél bekövetkezett súlyos atrocitás - sorolta, hozzátéve: előfordul iskolai vagy egyházi környezetben elkövetett szexuális abúzus és pedofília is, a gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek pedig gyakran lesznek gyermekprostitúció áldozatai.
    
Gurmai Zita úgy vélekedett, hogy a kormány "nem létező ellenségekkel folytat szélmalomharcot", valamint "demagóg, uszító kampányeszközzé degradálja a gyermekvédelem ügyét", miközben a gyermekekre tényleges veszélyt jelentő ügyekkel nem foglalkozik.
    
A politikus arra kérte a miniszterelnököt, fontolja meg az általa elmondottakat annak érdekében, hogy a szülők biztonságos közegben tudhassák gyermekeiket.

(Címlapkép: mszp.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!