Ugrás a tartalomra

Ha befagy a Hámori-tó, nem „eshet” a lillafüredi vízesés

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 13. csütörtök 10:40
Több internetes fórumon is felbukkant a hír, képpel illusztrálva, hogy nincs Lillafüreden vízesés. Sokan hiányolták ezt a páratlan látványosságot, ami József Attilát az Óda megírására ihlette. A fórumozók bosszankodva kérdezték: mi lehet az oka, hogy a lillafüredi vízesés nem üzemel. Lapunk a MIVÍZ kft.-nél érdeklődött a témában.
Fotó: Horváth Csongor

Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója emlékeztetett, a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot. Ez azonban időszakos, hiszen sok függ attól, hogy a karsztban mennyi víz gyülemlett fel. Felidézte azt is, hogy több mint egy évtizede már annak, hogy a Hámori-tóba egy szivattyút telepítettek, majd egy vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött. A MIVÍZ az önkormányzattal szerződve üzemelteti a szivattyút, és tartja karban a vezetéket.

– Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes „táplálása” a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat. A tó felszínére, a tilalom ellenére a téli időszakban többen rá szoktak menni korcsolyázni, sétálni. El lehet képzelni, mennyi veszélyt rejt magában, amikor a jégréteg nem a vízfelszínen fekszik, hanem egy légrétegen, ami még könnyebben beszakadhat.

Nyomatékosította, hogy az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!