Ugrás a tartalomra

Hadházy Ákos nem lép be Márki-Zay új pártjába

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. január 10. kedd 12:35
Az egyik legismertebb, párton kívüli ellenzéki politikus nem kíván csatlakozni a volt miniszterelnök-jelölt által létrehozott Mindenki Magyarországa Néppárthoz.

Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) néven jegyzik be Márki-Zay Péter új pártját, amivel a következő európai parlamenti és önkormányzati választásokon indulna. A politikus egyelőre nem árulta el, hogy kik a néppárt alapítói, azt viszont igen, hogy Hadházy Ákos csatlakozását szívesen fogadná. Ez az együttműködés azonban nem jön össze a jelek szerint: Hadházy a közösségi médiában jelezte, nem látja alkalmasnk az időt.

A Fideszt is megjárt állatorvos, miután kiábrándult a kormányzópártból, az LMP kötelékében politizált. 2018-ban a zöldektől is kilépett, és azóta függetlenként tevékenykedik, főként uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélési gyanúkat oszt meg, ezek leleplezését célozza. A 2022-es országgyúlési választások során az ellenzéki összefogás jelöltjeként győzött Zuglóban, ahol a szavazatok több mint felét megszerezte. Népszerűségét az is mutatja, hogy Facebookon 204 ezer követője van, ami szűk 40 ezerrel több, mint amit MZP elmondhat.

A korábbi miniszterelnök-jelölt számára tehát komoly erősítést jelentene Hadházy csatlakozása, erre azonban nem fog a közeljövőben sor kerülni: az okokról a közösségi médiában beszélt a politikus. Döntését azzal indokolta, hogy "bármilyen új pártot csak erős alapokon, széleskörű összefogással, megfelelő időben szabad elindítani. Ezek hiányában a legjobb szándékkal indított kezdeményezés is csak egy lesz az egyszemélyes törpepártok szomorúan hosszú sorában".

A teljes bejegyzést az alábbiakban olvashatják:

Válasz Márki-Zay Péternek.
Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Péter! 
Régi barátságunkra és az irántad érzett változatlan és őszinte megbecsülésre tekintettel próbálok nagyon udvariasan, de lényegre törően fogalmazni: minden ellenkező híreszteléssel szemben én nem kívánok részt venni az általad most bejelentett párt munkájában.
Elmondtam neked személyesen is többször, de a jelek szerint nyilvánosan is szükséges: bármilyen új pártot csak erős alapokon, széleskörű összefogással, megfelelő időben szabad elindítani. Ezek hiányában a legjobb szándékkal indított kezdeményezés is csak egy lesz az egyszemélyes törpepártok szomorúan hosszú sorában. Bárkinek, aki új ellenzéki formációban gondolkodik, hatalmas a felelőssége: nem szabad hamis reménnyel kecsegtetni az amúgy is csalódott ellenzéki szavazókat, hogy aztán – a projekt törvényszerű bukása után – még mélyebbre süllyedjenek az apátiába, még kevesebb embernek legyen kedve aktívan tenni hazánk sorsának jobbra fordításáért.
Meggyőződésem szerint jelen pillanatban bármilyen párt alapításánál fontosabb ellenzéki feladat a valódi, tisztességes választások feltételeinek kivívása. Minden eddigi és jövőbeni közös munkát megköszönve kérlek még egyszer, ezúttal nyilvánosan is, ezeket is figyelembe véve fontold meg újra a szándékaidat! 

 

Barátsággal: 
Hadházy Ákos

 

További hírek

Olvasnivaló