Ugrás a tartalomra

A hajdú is visszatér az Avas Szálló homlokzatára 

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 21. csütörtök 15:44
Nagyban segíthetik az egykori szálloda rekonstrukcióját azok az épületelemek, melyeket az épület sorsának jobbra fordulásában bízva több, mint tíz évig őrzött egyik raktárában a Miskolc Holding. 
A hajdút ábrázoló kerámiadísz is az Avas Szálló homlokzatához tartozik. Fotó: Juhász Ákos

Korlátok, homlokzatdíszek, csillárok, burkolat darabok – többek között ilyen, az Avas Szállóból származó értékeket tárolt el a Miskolc Holding néhány a várost és történelmét szerető munkatársa több mint tizenöt évvel ezelőtt, akkor mikor még az egykori tulajdonos, a Multicasa Consulting belefogott abba a bizonyos félbemaradt felújításba. 

Miskolc főépítészének elmondása szerint ezek az értékek mindeddig a városi vagyonkezelő egyik raktárában álltak letárolva. Most viszont, hogy az épület új tulajdonosa, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az ingatlan átfogó rekonstrukcióját tervezi, az értékes épületelemeket átadják nekik, ezzel is segítve a korhű helyreállítást.

- Tóth Tibor, a MILAK-ÉP Kft. ügyvezető igazgatója és Kelecsényiné Gombos Ágnes jelezték felém, hogy annak idején körültekintőek voltak és több, az Avas Szállóhoz tartozó épületelemet is eltároltak. Ezt mi az épület értékesítésekor jeleztük az MCC felé, amely a statikai vizsgálatot és a felújítás előkészítését követően a közelmúltban jutott oda, hogy megkezdhetik a tervezés előkészítését. Ebben pedig segítségükre lehetnek ezek a fontos, az épület múltjához tartozó régi elemek – mondta Szunyogh László.

A szálló homlokzata jelenleg. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos


Cseppet sem filléres emlékek

Előkerült például a valamikor a főhomlokzat arculatát megadó több kerámia díszítőelem is, köztük az a bizonyos színes hajdút ábrázoló címer is, amely bizonyára még elevenen él sok miskolci emlékeiben. „A lépcsőházból további korlátok is megmaradtak, melyek közt van egy igazán különleges. Ezt korona motívum díszíti, ami azt jelenti, hogy ez a szálloda régmúltjából maradt fenn, amikor még Korona Szálló volt a neve” – mondta főépítész.

Megtalálták a Fehér-terem csillárjait is, ezek a főépítész szerint valószínűleg még restaurálható állapotban vannak, de a terem faburkolatából is megmaradt egy darab az utókornak. Szunyogh László szerint ezeknek az elemeknek nem feltétlenül kell egy az egyben visszakerülnie az épületbe, arra viszont nagyszerűek, hogy segítsék a tervezőket és a majdani építőket abban, hogy valóban korhű legyen a felújítás. „Azt azért kértük, hogy ahol mód van rá, használják a fennmaradt eredeti elemeket, mint ahogyan azt is, a nem beépítendő régi darabokat állítsák ki a majdani épületben” – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Juhász Ákos


Az MCC munkatársai örültek a megkeresésnek, hiszen az alapítvány fő célja a felújítással nem csupán az, hogy létrehozhassa regionális tehetséggondozó központját, az egykori Avas, vagy Korona Szálló műemléki rekonstrukciójával a város számára kiemelten fontos értéket szeretnének megmenteni Miskolcnak és a miskolciaknak – ezt már Konyári György miskolci képviselet-vezető mondta el lapunknak.

Értéke(ke)t mentenek

- Az MCC filozófiájának éppen úgy része az oktatás és tehetséggondozás, mint az értékmentés. Éppen ezért, minden városban, ahol megvetettük lábunkat, már az elejétől olyan ingatlanokat kerestünk, melyek az adott település életében egykoron, vagy akár ma is fontos szerepet töltenek be, de a történelem viharai úgy alakították, hogy már ezeknek a léte is veszélybe került – mondta. 

Korlátok, épületdíszek az Avas, vagy Korona Szállóból. Fotó: Juhász Ákos


Ilyen az Avashoz hasonlóan hányattatott sorsa volt Pécsett a Kaszinónak, Zalaegerszegen az egykori városháza épületének, de a szomszédvárban, Debrecenben az Aranybikának is. Ez a munka ugyan számtalan nehézséggel jár, a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek és az érintett városok vezetése, így a miskolci önkormányzat is támogatóan áll az MCC törekvéséhez, amiben csak lehet, segítik őket – folyatja Konyári György. Az alapítvány ennek azért is örül, hiszen a megújuló létesítményeket részben a városban élők számára is megnyitnák.

Felpezsdítenék környezetüket

- A megújuló műemlék épületek alapvetően tehetséggondozási célokat fognak szolgálni, és azt gondolom már ez is egy nemes cél. Viszont a mi célunk ezen túlmutat, szeretnénk a városok vérkeringésébe is bekapcsolni őket. Miskolcnál maradva, már most is rengeteg nyitott rendezvényünk van, és ha az Avas elkészül, még több ilyen lesz, ahová a miskolciakat is várjuk majd – sorolta Konyári György.

A Fehér terem csillárjai. Fotó: Juhász Ákos


Az Avas kultikus helyiségei – Fehér-terem, a díszlépcsőház és a bálterem (a későbbi mozi terem) eredeti állapotban lesz helyreállítva, és ezeket is megnyitják majd a helyiek előtt. „Az épület története során a földszinten mindig voltak üzlethelyiségek. Nem lesz ez másként most sem, olyan kereskedelmi funkcióknak is helyet szeretnénk adni az épület földszinti részén, mint például könyvesbolt, vagy kávézó. Nem titkolt célunk, hogy Miskolccal együttműködve felpezsdítsük a főutca felső részét, az Erzsébet tér és a Városház tér között szakaszt és hisszük, hogy ennek zászlóshajója lesz az újjászülető Avas Szálló – zárta.

További hírek

Olvasnivaló