Ugrás a tartalomra

Hajnali első voksoló: „Szavazni mindenkinek kötelessége”

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 03. vasárnap 07:32
Stábunk a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban működő két szavazókörben kezdte a napot. Itt nem csak a hó szállingózott folyamatosan, hanem reggel hat órától a szavazók is.

A rendszerváltozást követően a kilencedik országgyűlési választás kezdődött meg vasárnap reggel hat órakor. A szavazással egy időben tartják a jelenlegi kormánypárt által gyermekvédelminek nevezett népszavazást is. A voksolás minden szavazókörben hasonlóképpen indult: miután az első szavazó meggyőződött arról, hogy a szavazóköri urnák és a mozgóurna is üres, aláírásával hitelesítette az erről szóló jegyzőkönyvet. Ezután szintén a jelenlétében zárták le az urnákat. A párperces műveletet követően aztán ő is leadhatta a szavazatát.

Képgalériánk a szavazási nap indulásáról; Fotók: Mocsári László


A Lévay hosszú évek óta ad otthont szavazóköröknek. Ezúttal a hatvanötös és a hetvenes körök működnek itt. (Ha nem tudja, önnek hol kell szavaznia, mert mondjuk nem kapott választási értesítőt, vagy nem találja azt, a Miskolci Napló aktuális számában és a minap.hu-n is megtekintheti.)

A hetvenes szavazókörben Varga József érkezett elsőként. József elmondta, ő eddig minden alkalommal voksolt függetlenül attól, hogy önkormányzati, vagy országgyűlési választásról van szó.

- Gyermekeim vannak, unokáim, már csak értük, az ő jövőjük érdekében is szavazok, hiszen ők még most nem tehetik. Úgy vagyok vele, hogy miért ne, pénzembe nem kerül – tette hozzá viccesen József, aki azt is elárulta: nem kifejezetten a választások miatt kelt korán, sőt álmatlanságban sem szenved, dolgoznia kell ma és igyekezett még előtte megjelenni az urnák előtt. 

Jirkovszky Imre első szavazóként az urnák hitelesítésében működik közre


Jirkovszky Imre a hatvanötös szavazókörben volt az első szavazó, ő hozzájárult ahhoz is, hogy fotóriporterünk felvételeket készítsen a fent említett hitelesítési procedúra alatt (mint ahogyan természetesen a bizottság tagjai is). Mint lapunknak elárulta, ő is voksolt minden alkalommal, amikor lehetősége volt rá. 

- Elsőként viszont még sosem érkeztem a szavazókörbe. Meglepett, hogy én hitelesíthettem a jegyzőkönyvet, nyilvánvalóan ez meg kell, hogy legyen, éreztem is a felelősségét – mondta Jirkovszky Imre, aki hozzátette: 72 évesen arra buzdítja a fiatalabb generációk tagjait, hogy éljenek jogukkal, szavazni mindenkinek kötelessége. „Akkor fog látszani a lakosság valódi véleménye, ha minél többen, lehetőség szerint mindenki elmegy és voksol” – tette hozzá.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!