Ugrás a tartalomra

Hajnali körözött: keresett személyt fogtak a rendészek az Újgyőri főtéren

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 01. szerda 16:12
Egy év alatt 27 körözött személyt fülelt le az a rendész, aki múlt szombaton is egy olyan férfit azonosított, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.
A térfigyelő kamera rögzítette a képet

- A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a rendőrség, az ügyészség és a bíróság által elrendelt körözéseket. Az azonosításban a police.hu nyilvános, fényképpel ellátott körözési listája segít. Így történt ez május 28-án is – vezette fel az esetet Vincze Csaba igazgató.

A járőröző rendészek a hajnali órákban az Újgyőri főtéren igazoltattak egy gyanús személyt, akiről kiderült, szerepelt a körözési listán. Az azonosítást követően értesítették a tevékenységirányító ügyeletet, valamint a rendőrséget.

- A személyt, aki ellen a járásbíróság közveszély okozása miatt adott ki körözést, sikerült átadni a rendőrségnek.  A férfi viszonylag súlyos, többéves szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követett el, ez is indokolta, hogy a kollégáim kellő körültekintéssel intézkedjenek – fogalmazott az ügy kapcsán Vincze Csaba, aki azt is elmondta, az önkormányzati rendészet az éjszakai órákban is járőrözik a közterületeken, hogy „a csendes órák a jövőben is csendesek maradjanak".

A rendészet heti 1-2 alkalommal fog el olyan személyt, aki ellen körözést adtak ki. Veres Péter közterületfelügyelő rutinosnak számít ezen a téren: egy éven belül a mostani volt számára a 27. ilyen esete. Erről a következőképp beszélt:

- Szombat éjjel, hajnali 1 óra körül járőröztünk a főtér környékén. Ekkor figyeltünk fel először arra, hogy egy pár ül a taxidrosztnál, súlyosnak tűnő csomagokkal. Amikor két órával később ismét arra mentünk, még mindig ott ültek. Kollégámmal közelebb mentünk hozzájuk, ekkor tűnt fel, hogy a fiatalember ismerős a nyilvános körözési listáról. Igazoltattuk őket, és kiderült, a férfi tényleg azonos a körözésben szereplő személlyel. Az irányítási központ által rendőri segítséget kértem, ami nem sokkal később meg is érkezett.

Az igazoltatott pár egyébként Lyukóbányára, a férfi nővéréhez szeretett volna eljutni, ezért vártak a hajnali buszra.

A hasonló helyzeteket kellő óvatossággal kell kezelni a tapasztalt közterület-felügyelő szerint, hiszen mindig fennáll a szökés veszélye.

- Úgy kell helyezkednünk, hogy az elkövető semmilyen irányba ne tudjon elszaladni, illetve reagálnunk kell a mozdulataira. Ha erőszakos a fellépése, akár testi kényszert, illetve bilincset is alkalmazhatunk, amíg a rendőrkollégák a helyszínre érnek – foglalta össze az intézkedéskor alkalmazott eljárást Veres Péter.

További hírek

Olvasnivaló