Ugrás a tartalomra

Hamarosan újabb miskolci eszköz indulhat az űrbe

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 13. szombat 14:00
Elkészült az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében a légkörbe kerülő, éghajlatot károsító gázok – mint a hírhedt szén-dioxid és a nitrogén-dioxid – mennyiségét méri majd egy szatellit fedélzetén az űrből.
Vár még rá néhány teszt, mielőtt elindul az űrbe. Fotó: Juhász Ákos

Az ADMATIS Kft. miskolci telephelyén több tucat szakember sok éves erőfeszítéseként épült meg az angol keresztségben a Thermal Guard Assembly (TGA) nevet felvett speciális mérőműszer, amelyet pénteken mutattak be a sajtónak, tisztaszobai környezetben.
Az eszköz elkészültét ünneplő sajtótájékoztatón ismertették az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus földmegfigyelő műholdcsaládjához tartozó CO2M műholdakhoz készült egység gyártás végi, illetve teszt előtti állapotát, az idáig vezető utat és erőfeszítéseket, valamint azt, hogy mi vár még a szerkezetre mielőtt begyújtják alatta a rakétát. 

Bárczy Tamás az ADMATIS ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Európai Űrügynökség egyik legnagyobb missziója az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A CO2M (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring) feladata lesz az emberi tevékenység eredményeként a légkörbe kerülő, éghajlatot károsító gázok mennyiségének mérése. Ebbe a projektbe szállítja be az ADMATIS a francia Thales Alenia Space-en és a német OHB-n keresztül a high-tech űripari alrendszert.

Az ügyvezető kiemelte, cégüknél elsősorban mérnökök dolgoznak, akik különböző űreszközöket gyártanak, amelyek a leggyakrabban műholdakra kerülnek. A mérnökeik szinte minden szakterületről jöttek, a gépész- és villamosmérnöktől, az anyagmérnökön át, akár a bányamérnökig. Rendkívül szerteágazó tudás szükséges ugyanis azoknak a komplex rendszereknek a létrehozásához, amelyek korábban nem is léteztek. A vállalatnál a tudomány és a technológia határait feszegetik, és valódi úttörő munkát végeznek. Nekik kell kitalálniuk, mit, miből és hogyan lehet megcsinálni. 

Kattints a még több fotóért!

Mint megtudtuk, a TGA például mintegy 3,5 tonna fém felhasználásával érte el a végső, 52 kilogrammos súlyát. És ez a dolog könnyebb része, hiszen ez a félmázsás szerkezet ennél sokkal több tudást, innovációt, mérnöki leleményt, szakértelmet „tartalmaz”. A ellátandó funkciókhoz, az ehhez szükséges műszerekből és alkatrészekből álló beltartalomhoz kellett a külső formát megtervezni. Olyan szorosan, hogy minél kisebb helyet foglaljon el a műholdban, ahol a méret és a tömeg kérdése kulcstényező.   
Bárczy Tamás tájékoztatott arról is, hogy az Admatis olyan projektekben is részt vesz – akár az amerikai NASA felkérésére -, mint az űrben földönkívüli életjelek keresésére készülő Ariel-misszió vagy az ősrobbanás adatainak megértésére irányuló Comet Interceptor-projekt. Avagy a Mars Misszió kapcsán alkatrészt gyártanak egy olyan műholdhoz, amely kőzetmintákat hoz majd a vörös bolygóról. 

A rövid cég és projektbemutató után az ügyvezető Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének adta át a szót, aki azzal kezdte: az Admatis egy jól csengő név az űriparban, sokatmondó tény, hogy a vállalat többek között a NASA és az ESA (Európai Űrügynökség) partnere a műholdalkatrészek gyártásában. Az űrtechnológiákat készítő vállalat nagy büszkeséget jelent a miskolciaknak. A magyar űrhajóst, Farkas Bertalant idézve kiemelte, sokan, sok mindent nem tudunk, például az sem ismert mindenki előtt, még az itt élőknek sem, hogy Miskolcon van egy olyan cég, amelynek a neve nem csak egy ismert, de kifejezetten jól csengő név az űriparban. A városvezető reményét fejezte ki, hogy ez egyre több ember számára lesz ismert tény, a városban és világszerte is. 

- Ennél a cégnél nem csak ismerik az anyagok titkát, hanem használni is tudják mindazt a tudást, amely szükséges ahhoz, hogy ilyen minőségű eszközöket tudjanak előállítani. Az űrbe küldött szerkezeteknél kiemelten fontos a pontosság, a megbízhatóság, a tisztaság és számtalan olyan tényező, amikre a hétköznapi ember nem is gondolna – fogalmazott Veres Pál. 

Hozzátette, külön öröm számunkra, hogy éppen egy miskolci vállalkozásról mondható el mindez, amely itt teremt értéket, itt fejleszt csúcstechnológiát, és hozzájárul Miskolc gazdaságának fejlesztéséhez. Ennél a cégnél apa és fia együtt írják be a városunk nevét az űrkutatás nagykönyvébe. Nagyon fontos, hogy az ilyen generációs folyamatok ne szakadjanak meg, hiszen sok vállalkozásban küzdenek ma azzal a dilemmával, hogy kinek adják tovább a stafétát a cégalapítók. 

- Polgármesterként elmondhatom, hogy nagy büszkeség, hogy itt készült el ez a nagyon nagy méretű repülő űreszköz, amely az eddigi legnagyobb, a Magyarországon fejlesztett űripari produktumok közül, amelyet felküldenek majd az űrbe – közölte a polgármester, aki megemlítette azt a városfejlődést is, amelyen az utóbbi években Miskolc végig ment. Az is siker, hiszen a nehézipar összeomlása után a városnak talpra kellett állnia, és egy nagyon széles gazdasági portfóliót kellett kialakítania ahhoz, hogy Miskolc gazdaságilag stabilizálódjon. Ennek a portfóliónak egy nagyon fontos szelete az Admatis Kft., amely a csúcstechnológiájú ipart képviseli. A hagyományos üzemek mellett nagy szükség van a jövőt jelentő, kutatás-fejlesztést is végző és nagy hozzáadott értéket teremtő vállalkozásokra Miskolcon. A város igyekszik biztosítani ennek feltételeit. 

A Külgazdasági és külügyminisztérium képviseletében jelenlévő Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint, a most elkészült mérőműszer jelentős lépést jelent úgy az űrtechnológiában, mint a földmegfigyelési, klímakutatási szektorban. A TGA fejlesztése a magyar űrkutatás komoly pillanata. A miniszteri biztos kiemelte, jó hír az is, hogy sikerült az országban tartani a projektben résztvevő szakembereket. Az általuk megépített TGA segít meghatározni a magyar űripar számára a fejlődés irányait és utat nyit ahhoz, hogy minél több magyar kutatóintézet és vállalkozás csatlakozzon a jövő nagy űrmisszióihoz. Legalább ilyen jelentősége van annak, hogy az éghajlatkárosító gázok mérését végző műhold fontos alkatrésze az Admatis által gyártott TGA, amely hozzájárul ahhoz, hogy felhasználható adatokat kapjunk a Föld egészén kibocsátott ártalmas gázok mennyiségéről, eloszlásáról is. 

- Az űrtechnológia egy kifejezetten fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon. Ezen belül érdekes tendencia, hogy az államok és a magáncégek együttműködésében valósulnak meg leginkább a sikeres fejlesztések és missziók. Így van ez az Admatis esetében is, amelynek projektjeit a kormány is igyekszik támogatni. Ahogy más vállalatokat, kutatóintézeteket és egyetemeket, műhelyeket, akiknek a tevékenysége kifejezetten fontos a magyar űrtevékenység fejlődésében – ismertette a miniszteri biztos.  

Koczák Péter projektvezető röviden bemutatta magát a műholdra kerülő TGA-t. Ismertette, a Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring (CO2M) földmegfigyelő műholdak az éghajlatváltozás elleni küzdelem részei, mérési adatokat szolgáltatnak majd a légkörbe kerülő gázok eloszlásáról. A műholdak kulcsfontosságú műszere a gázokat megfigyelő és fényelemzésre képes spektrométer, amely a fény elemzéséből állít elő adatokat a légkörszennyezettségről, a szén-dioxid és a nitrogén-dioxid mennyiségéről. A CO2M műhold azonban csak rendkívül szűk hőmérsékleti körülmények között tud működni, meg kellett oldani az extrém lehűlés és felmelegedés problémáját. Az Admatis fejlesztése a TGA elszigeteli a központi műszert a környezetétől, kisugározza a fölösleges hőt az űrbe, valamint véd az űr közel mínusz 270 Celsius fokos hidegétől. A TGA lényegi eleme a hőszigetelés. 

A szakembertől megtudtuk, az 52 kilogrammos űreszköz összesen 4764 alkatrészből áll – minden csavarral és alátéttel együtt -, összesen 3200 dokumentum készült róla, ebből ezer a tervezéséről szól. Két és fél évig fejlesztették, egy évig tartott a gyártástesztelése. A teszteket, az elkészült példánnyal külföldi – osztrák, német – laborokban folytatják, mielőtt beszerelésre kerül végleges helyére az európai műholdba, és elindul a „munkába”, a világűrbe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!