Ugrás a tartalomra

Happy Birthday, Miskolc Steelleaders!

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 28. kedd 12:31
Farsangozással egybekötött születésnapi ünnepséget tartott a fennállása tizenötödik évfordulóját idén ünneplő Miskolc Steelleaders cheerleading-csapat hétfő kora este a Szemere utcai gyakorlótermében.
Mocsári László képgalériája

Érett tinikorba lépett a Miskolc Steelleaders Sport Egyesület, a 15 éves fennállás azt is jelenti, hogy a kezdeti gyermekbetegségeket már lerázták magukról, egyedül a világjárvány okozott komolyabb nehézséget a klub életében, de mostanra megújult erővel, pozitívan tekintenek a jövőbe - szűrtük le a hétfői szülinapozás alkalmával.

- Valóban, voltak mélypontok, ennyi év alatt ez természetes is valahol... - fogalmaz Molnár Ágnes vezetőedző, miközben az ünnepi torta szeleteit osztja ki tanítványai között. - Bevallom, a világjárvány alatt megfordult a fejemben, hogy lehet, ennyi volt ebben a történetben. De minden bizonnyal mások is érezhették úgy abban az időszakban, hogy nincs remény. Mindig lehet azonban erőt meríteni valamiből: számunkra pozitív a jövőkép, hiszen láthatjuk, vannak gyerekek, akik ezt a sportot választják. Ez erőt ad nekem is a folytatásra, mert látom, van kikért dolgozni. Számomra életforma, abszolút szerelem, így mindig túl tudtunk lépni a nehézségeken.

A Miskolc Steelleaders pedig vonzza a fiatalokat - jelenleg három korosztállyal dolgoznak, az óvodás korúaktól az alsó tagozatos gyermeken át a juniorokig, közel negyvenen tartoznak ahhoz a csapathoz, ami az egész vármegyében egyedüliként kínál cheerleader-oktatást.

- Szerencsére elmondhatom, hogy a 15 évünk alatt nagyon sok olyan gyerek került ki a kezeink közül, akinek az egész életére hatással volt a sportág, úgy a személyiségfejlődésében, mint a mozgását, tartását, kiállását tekintve - húzza alá.

Hosszan merengünk vele a múlton, és szerencsére van is mit felidézni. A legtöbb emlékezetes pillanat - ha már kérésünkre ki kell ragadni néhányat - a vezetőedző számára a két Pompomity Cheerleading fesztivál volt, amit a miskolci egyesület szervezett meg. Mutatjuk a Miskolc Televízió riportját az első ilyen fesztiválról, 2012-ből:

Magyar rekorder lett emelésekben a miskolci csapat az egyik ilyen fesztiválon, érthető hát, hogy a legszebb emlékek között elevenítik most is fel azt az időszakot. De nagyon büszkék az Európa-bajnokságokon való részvételre is a Steelleadersnél, ahogy soha nem múló emlék a Miskolc Steelers és a DVTK mérkőzésein való szurkolás is.

Most az országos bajnokságokra készülnek, de kacérkodnak az újabb külföldi megmérettetéssel is. Mindezek  mellett rendezvényeken is vállalnak fellépést, ahol be tudják mutatni a fiatalok azokat az elemeket, koreográfiákat, amiket a Steelleadersnél megtanultak.

A születésnapon a szülőket és persze a fiatalokat a Miskolc Steelleaders Sport Egyesület elnöke, Molnár Pálné köszöntötte, aki szintén arról beszélt a 15 év kapcsán, hogy voltak nagyon nehéz időszakok, de ezek eltörpülnek az eredmények mellett.

Köszöntötte az elnök a születésnapra meghívott Unicorn Cheerleaders néhány tagját is. Amint arról lapunk is beszámolt, tavaly novemberben alakult meg az egyetemi csapat, akikkel kosárlabda- és futsal-mérkőzéseken is találkozhattunk már velük, de a nagy cél, hogy a 2024-es Európai Egyetemi Játékokon - amit Miskolc Debrecennel közösen rendez - már kész és kiforrott csapattal jelenlenek meg. Őket is edzi Molnár Ágnes, aki hosszabb távon lát arra lehetőséget, hogy közülük néhányan akár edzőként folytassák majd a Steelleadersnél, ezzel is tudnák növelni a csapataik létszámát.

A Miskolc Steelleaders hivatalosan 2011-től sportegyesület, de a kezdetek jóval korábbra datálódnak: 2008-ban merült fel először, hogy a Molnár Ágnes vezette tánciskola együttműködne a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapattal. A kapcsolat abból állt, hogy a fiúk mérkőzésein a tánciskola lányaiból válogatott szurkolói csapat, a cheerleaderek is buzdították az Acélosokat – ezzel az országban az elsők között voltak, ebben az időszakban alakultak ugyanis az első ilyen jellegű csapatok.

Az első sikerek sem várattak sokat magukra: 2009-ben már aranyérmet szereztek egy hazai versenyen, majd sorra alakultak az utánpótláscsapatok, akiket szintén beneveztek versenyekre, így gyűltek a további aranyérmek, különdíjak.

Eleinte iskolai tornatermekben készültek a versenyekre, 2015 óta azonban a Szemere utcában található próbaterem a székhelyük.

De mi is az a cheerleading? Eredetileg szurkolást, hajrázást jelentett, ma ez azért már kibővült: egyrészről megmaradt a szurkolás, ami főleg az amerikaifutball-csapatokhoz kapcsolódik. Itt az a követelmény, hogy a lányok nagyon csinosak, szépek legyenek, jól mozogjanak. Ebben az esetben „csak” tánc van, a szórakoztatás, a show, a látvány a lényeg, Van ugyanakkor egy sport ága is a cheerleadingnek. Ebben az esetben már egészen pici koruktól foglalkoznak a gyerekek talajakrobatikával, emeléstechnikával, erre a két dologra épül a cheerleading sportági része. Ezt is két ágra lehet azonban osztani: az akrobatikus cheerleadingre, valamint a táncos vonulatra (ez is nagyon komoly tánctechnikára, ugrásokra, forgásokra, hajlékonysági elemekre, stíluselemek használatára épül. Jazz, hip-hop és pomdance kategóriái vannak, párosban és csapatban is lehet versenyezni). Előbbi talajelemekből – szaltók, flikkek, kézen átfordulás – és emeléstechnikából áll, itt egy-egy kis emelőcsapat „dolgozik” azon, hogy egy embert minél látványosabban emeljenek, dobáljanak, megtartsanak. Vannak persze kiegészítő elemek is, szurkolásos részek, amiket a versenyeken használni kell, de már nem ez a hangsúlyos. A sportágban akár párosban is lehet versenyezni, ilyenkor egy erős fiú szinte szó szerint a „tenyerén hordozza” a lányt. Csapatépítő, bizalmi sportág tehát a cheerleading, ami a Miskolc Steelleaders vezetőedzője szerint ez egy igazi „happy” sport, egyfajta életérzés és egyben életforma is.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!