Ugrás a tartalomra

Harcra kész - újabb fotók a miskolci leopárdkölyökről

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 09. péntek 14:41
Már két hónapos a miskolci leopárdkölyök. Első vizsgálata óta hízott is, igaz, csak 80 dekagrammot, de leopárdkölyköknél - úgy tűnik - ez nagyon jó eredménynek mondható.
Sváner Ferenc állatgondozó egy kéthónapos nőstény perzsa leopárdot (Panthera pardus saxicolor) tart a kezében a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban MTI/ Vajda János

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark perzsa leopárd nősténye, Tareca még júniusban hozta világra utódját. A kölyök nyolchetesen esett át a második állatorvosi vizsgálatán.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol a zoológusok több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példány élhet. A védett alfaj érdekében az állatkertek összehangolt tenyészprogramban igyekeznek megmenteni a nagymacskát a kihalástól. Ebben a programban vesz részt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is, amiben a két felnőtt leopárd is segítségükre van. Két éven belül már a második kölyöknek adtak életet.

 

További hírek

Olvasnivaló