Ugrás a tartalomra

Hármas filmes jubileumot ünnepel Miskolc

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 08. hétfő 16:58
Programkavalkáddal melegítenek áprilistól szeptemberig a huszadik CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra, miközben megemlékeznek arról, hogy harminc éves lett a CINE-MIS Nonprofit Kft. és hatvan évre tekint vissza a Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál.
Elstartoltak a jubileumi filmes programok Miskolcon. Fotó: Osztie Tibor

Elstartolt az idén húsz éves fesztivál jubileumi programsorozata, amelyben európai filmek, miskolci készítésű és a városról szóló rövidfilmek, kerekasztalbeszélgetések és gasztroélmények szerepelnek a kínálatban. A jubileum alkalmából - a szeptemberi fesztivált megelőző időszakban - olyan eseményeket szerveznek, amelyek visszatekintenek a fesztivál eddigi múltjára, illetve Miskolc "filmfesztiválos" örökségére. 

A programfolyamot szimbolikusan is elindító hétfői sajtótájékoztatón a fesztivált támogató miskolci önkormányzat vezetője Veres Pál polgármester elmondta, amikor a CineFestről beszélünk, akkor egy olyan dologról beszélünk, amely elválaszthatatlan Miskolctól. Ez ma már egy miskolci brand, amelyet már nem csak a helyi közönség ismer, de országszerte, sőt Európában is egyre többen. 

- Ez a fesztivál a két évtized alatt a legmeghatározóbb filmes találkozó és seregszemle lett az országban. A város büszke arra, hogy a szeptemberben immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő eseménysor újra minőségi filmélményekkel gazdagítja a miskolciakat. Olyan bemutatókkal, alkotásokkal, amelyeket sok esetben itt láthat először a közönség – fogalmazott Veres Pál. Kiemelte, a fesztivál nem csak Miskolcnak szól, hanem minden filmkedvelőnek az országban, akik eljönnek a programokra, illetve a határainkon kívülieknek is. 
A polgármester hangsúlyozta, hogy az idei, jubileumi év abban is különbözik az előző évektől, hogy a „kísérőrendezvények” sora már most, áprilisban elkezdődik. Ezek az események, filmvetítések, beszélgetések és más élmények, mintegy felvezetik a szeptemberi filmfesztivált. 

- A mozi számomra mindig egy varázslat, egy csoda, ami kiszakít a hétköznapokból és elvisz egy másik világba. Van, hogy gondolatokat ébreszt, máskor csak szórakoztat. Ahhoz, hogy ebbe a világba belépjünk, elég egy mozijegyet váltanunk. Most, a CineFest keretében sokszor még erre sem lesz szükség, hiszen számos ingyenes rendezvénnyel és filmvetítéssel várják a szervezők az érdeklődőket – árulta el a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat számára nem csak a szórakoztatás miatt fontos ez a fesztivál, hanem az értékközvetítés miatt is, valamint azért, mert a Miskolcon és környékén működő vállalkozások és intézmények is profitálnak belőle. A fesztivál egy nagyon széles összefogás eredményeképpen valósul meg évről évre, amelyben szívesen vesz részt támogatóként az önkormányzat is. A CineFest is növeli a város megtartó erejét. 

Bíró Tibor a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fesztiváligazgatója megköszönte az önkormányzat kitartó támogatását, amelyet sok éve nyújt a fesztiválnak, aztán ismertette az őszi filmfesztivál, de mindenekelőtt az ezen a héten már elkezdődött jubileumi rendezvények tervezett programjait. Ezek közül kiemelte az április 10. és május 5-e között megtekinthető „A 60 éves Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál története című kiállítást, amely az egykori miskolci filmfesztivál emlékeiből mutat be egy tárlatot a Sub Rosa Cafe-ban. Felhívta a figyelmet az április 12. – május 5. között látható „A CineFest 20 éves története” elnevezésű kiállításra is, amelynek helyszíne a Művészetek Háza galériája. 

Április 12-én egy izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetés lesz a Művészetek Háza, Uránia Art Moziteremben, ahol meghívott előadók segítségével elevenítik fel az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált és visszatekintenek a CineFest húsz évére is. Közben folyamatosan zajlik a Kinodomino CineFest 20 vetítéssorozata - dokumentumfilmes workshoppal -, az első film a Túl a traumán, horvát dokumentumfilm, amely a délszláv háborúk során traumatizált asszonyok sorsát követi nyomon, akik próbálnak újra magukra találni. Bíró Tibor kiemelte a CineGasztro rendezvényeket, amelyeken egy-egy európai nemzet filmjének vetítése után az adott nemzet gasztronómiai kínálatát is megízlelheti a közönség a MŰHA előtti téren.

Madaras Péter a fesztivál és a kapcsolódó jubileumi rendezvények programigazgatója a tervezés alatt álló szeptemberi programokból adott kis összefoglalót. Rámutatott, a menetrend még alakulóban van, de már most elmondható, hogy a korábbiakhoz képest egy jóval nagyobb volumenű, izgalmasabb fesztiválra készülnek. Különleges filmekkel és vendégekkel, valamint szabadtéri programokkal megtűzdelve. 
A programigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezésben társakra is támaszkodhatnak, az egyik az Észak-keleti Átjáró Egyesület, akik tagjai több száz programot szerveztek már az elmúlt években. A másik a Kinodomino Egyesület, amely miskolci dokumentumfilm kedvelőkből verbuválódott, akik nagyon jó kísérőprogramokat állítanak össze, elsősorban dokumentumfilmes csemegékből.

Az Észak-keleti Átjáró Egyesület képviselője Darázs Richárd hozzátette, jubilál a film és a mozi Miskolcon, és nekik mindegyik jubileumhoz van közük. A fiatal filmesek találkozójára még egyetemistaként jártak, a CineFest szervezésében is szinte a kezdetektől segítik a CINE-MIS-t. Most elsősorban a kiállítás és a kerekasztalbeszélgetések szervezéséből veszik ki a részüket. 

Ahogy megtudtuk, az előzetes rendezvények sora ezen a héten elindult, a programok megtalálhatók a CineFest weboldalán, érdemes szemezgetni belőlük. A szeptemberi fesztivál végleges menetrendje még formálódik, arról később adnak tájékoztatást a szervezők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!