Ugrás a tartalomra

Harmincegy százalékos lenne az infláció az árstopok nélkül

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 13. szerda 11:31
Májusban a 10,8 százalékos magyar infláció a kilencedik legmagasabb érték volt az Európai Unióban - írja a Hvg.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése alapján. Ha nem lennének befagyasztott árak Magyarországon, számításaik szerint 31 százalékos lehetne a magyar infláció, amelynél sehol se több az Európai Unióban.

A GKI számításai szerint 8,5 százalékkal dobná meg itthon az inflációt, ha világpiaci áron adnák a földgázt, míg a benzinárstop eltörlése 4,4 százalékponttal. A villamos energia esetében ez a hatás 2,4, az élelmiszereknél pedig 1,9 százalékpontos – tekintette át a Telex.
Háztartásokra lebontva ez azt jelenti, hogy piaci áron havonta egy főre lebontva átlagosan

a földgázért 10 ezer forinttal,
a villamos energiáért 2800 forinttal,
az élelmiszerekért pedig 2150 forinttal kellene többet fizetni.
Az üzemanyagnál egy főre 5 ezer forint volna a többletköltség, mivel azonban autót nem mindenki használ, érdemesebb itt azt nézni, hogy járművenként 20 ezer forint volna az átlagos pluszkiadás.

Június közepén jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány október elsejéig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, és az üzemanyagok hatósági ára is 480 forint marad. A hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig hosszabbították meg.

A júniusi adatokat még nem minden ország tette közzé, Magyarországon 11,7 százalékos volt az infláció. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!