Ugrás a tartalomra

Harmincöt éve védik a miskolci mozgássérültek érdekeit

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 02. péntek 19:42
Sokan eljöttek a Mozgegylet jó hangulatú jubileumi rendezvényére a Vasgyári Közösségi Házba.
Gergely István a Mozgegylet elnöke és Csattosné Simon Mária klubvezető / Fotók: Mocsári László

Szerte a vármegyéből érkeztek a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének (Mozgegylet) 35. évfordulójának rendezvényére a partnerszervezetek képviselői is augusztus 2-án, péntek délelőtt a Vasgyári Közösségi Házba és emléklappal gazdagodva térhettek haza. Énekes előadással Dargai Béla, a Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub tagja közreműködött. Molnár Lászlóné, a Mozgegylet Senior Klubjának tagja pedig felolvasta erre az alkalomra írt költeményét. Konferált Csattosné Simon Mária, a Mozgegylet Senior Klubjának vezetője.

A Mozgegylet születésnapja, a korábbi hagyományokhoz híven a köszöntők után, zenés-táncos mulatsággá alakult. A résztvevőket süteménnyel, üdítővel, majd közös ebéddel vendégelték meg és tombolahúzás keretében apró ajándékokkal okoztak örömet a szerencséseknek.

Nagy formátumú vezetők

„Éves találkozónkat tavalyelőttig mindig a Csanyikban tartottuk, aztán a könnyebb megközelíthetőség miatt tavaly áttelepültünk a Vasgyári Közösségi Házba. Idén a lazább szórakozás mellett az elmúlt 35 évről is szeretnénk megemlékezni” – mondta köszöntőjében Gergely István, a Mozgegylet elnöke, aki vívásban és kosárlabdában szép sikereket ért el kerekesszékes sportolóként.  

Gergely István köszönti a jelenlévőket

„1989. augusztus 12-én alapították meg elődeink egyesületünket, amelynek legelső elnöke Harsányi Katalin volt, aki egy év múlva átadta feladatkörét. Ezt követően két évente váltották egymást az elnökök. Az idősebbek jó szívvel emlékeznek Igló Gyulára, aki 1993-tól 1998-ig vezette a Mozgegyletet. Utána Horánszky Árpád termékeny időszaka következett, akinek a közhasznú státuszát köszönheti a szervezet. Továbbá 2002-ben indult el a támogató szolgálat, amely a mozgássérültek közlekedését segít busszal és házi gondozószolgálatot is magában foglal, 2003-ban pedig megalakult a Senior Klub. 2005-től 2012-ig pedig Braun János vette át az elnökséget, aki a mozgássérültek közösségének meghatározó személyisége volt. Jó magam Malák Szilviától örököltem meg a vezetést 2020-ban” – ismertette. 

Hasznos segítségnyújtás

Megosztotta, hogy az elmúlt években valósult meg a Mozgegylet székhelyváltása. 1998-tól a Kassai úton volt az egyesület székhelye egy bölcsőde épületében. Idén pedig a Győri kapu 42-be költöztek jól megközelíthető helyre, Miskolc önkormányzatának és a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) támogatásának köszönhetően. Ezt az ingatlant már meg is tudták vásárolni. 

Gergely István sikeres kerekesszékes vívó és kosárlabdázó is

Hozzátette kollégánknak adott interjújában, hogy legfőbb tevékenységi körük, az érdekvédelem mostanra kibővült. Rendelkeznek gyógyászati segédeszköz kölcsönzővel és mentor szolgálattal is a friss sérülteknek. A városba újonnan költözött mozgássérülteket pedig tájékoztatják az akadálymentes helyekről. 

Elárulta, hogy a miskolci önkormányzat meghallgatja az Mozgegylet véleményét az akadálymentesítéssel kapcsolatban. Például az Thököly-híddal és az Avas kilátóval kapcsolatban is történtek ilyen jellegű egyeztetések. Elégedettek Miskolc tömegközlekedésével is. A megállók és a járatok egy része is könnyen használható számukra. 

Élénk kulturális élet

„A Senior Klub a legnépesebb, jelenleg 76 fős közössége a Mozgegyletnek, amely 22 éve alakult a rendezvények és sportesemények erejéig összejövő ifjúsági tagozat mellett. Klubunk havi rendszerességgel találkozik a Vasgyári Közösségi Házban, de fájdalmunkra körülbelül harminc tagunk már elhunyt. Közösségünk 16 fős magja 1998 óta létezik” - ismertette Csattosné Simon Mária, a Mozgegylet Senior Klubjának vezetője. 

Csattosné Simon Mária a Mozgegylet Senior Klubja nevében üdvözölte a vendégeket

„Azonosulni tudunk egyesületünk legfőbb céljával, amely a fogyatékkal élő emberek életkörülményeinek javítása Miskolcon. Ez az önálló életvitelben való segítségnyújtásban és az akadálymentesítés előmozdításában nyilvánul meg. Ezenkívül közösségi és kulturális programokat szervezünk, valamint részt veszünk minden olyan rendezvényen, ami a Mozgegylet és klubunk hírnevét öregbíti. Minden évben megfordulunk a mozgássérültek megyei kulturális seregszemléjén. Három tagunk arany minősítést kapott az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud döntőjén idén és tavaly. Kézimunkázóink szintén díjakat nyertek már el” – emelte ki.  

Példás szakmai munka

„Gratulálok a szervezetnek, hogy 35 év után mindig meg tudott újulni és ma is nagy létszámban tevékenykedik. Stabil, életerős, perspektivikus működést tudnak bemutatni és szakmai munkájuk példaértékű. Mindez nagyon fontos, mert civil szervezetként létezni és működni nem egyszerű feladata” – számolt be Kerek Judit, Miskolc Polgármesteri Kabinetjének civil és esélyegyenlőségi referense, aki átadta Varga Andrea alpolgármester üdvözletét is és egy palack Miskolc Város Borát, valamint egy elismerő oklevelet. 

Kerek Judit a miskolci önkormányzat civil és esélyegyenlőségi referense átadta Miskolc Város Borát

„Amikor jelenlegi pozíciómba kerültem a miskolci Városházán, akkor Braun János volt a Mozgegylet elnöke, akire precíz, katonás emberként emlékszem vissza. Picit féltettem Gergely Istvánt, hogy hogyan fog megfelelni az ő örökségének, de mostanra jól megtalálta elnökként a helyét. Hálás vagyok, hogy mindig elérhető és általa is mindenben számíthatok az egyesületre” – hangsúlyozta. 

„Mi 1995-ben alakultunk Mezőkövesden és nagyon nagy segítséget kaptunk a miskolci egyesülettől. Ez egy olyan szakmai rutinnal rendelkező szervezet, ahol komoly munka – támogató szolgálat és foglalkoztatás - folyik, amellett, hogy kulturális rendezvényeket is szerveznek a Senior Klubban. Ez nem kis feladat!” – hívta fel a figyelmet Bukta László, a Mezőkövesdi Mozgássérültek Egyesületének elnöke, aki átadta a MEOSZ üdvözletét is, mint annak elnökségi tagja. 

Köszöntőt mondott még: 
Szulovszkyné Méhes Erzsébet, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke és Tomkóné Kiss Mária, a Kazincbarcikai Mozgássérültek Egyesületének elnöke

Megjelent: 
Gergely Józsefné, a Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub elnöke, Kormos Balázs, a „Hegyalja kapuja” Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Egyesületének elnökhelyettese, Lasztócziné Szomoru Mónika, Miskolc Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményének (MESZEGYI) általános igazgatóhelyettese, a Lukács-Pete Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) korábbi elnöke és Szabóné Nagy Júlia, a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub elnöke

További hírek

Olvasnivaló