Ugrás a tartalomra

Három Seres generáció a Rákóczi-házban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 06. csütörtök 20:05
A Miskolci Galéria idei első nagy kiállítása, a miskolci Seres képzőművész-család három generációját egyidejűleg mutatja be: az Oda-vissza SERES kiállítást csütörtök délután nyitották meg, a Rákóczi-házban. Seres János és Seres Dávid kiállítása február 29-ig, Seres László kiállítása pedig április 11-ig tekinthető meg.
Juhász Ákos képgalériája!

Ebben az évben ünnepeljük Seres János festőművész születésének centenáriumát, aki alkotói pályája mellett meghatározó pedagógus személyiség volt a régió vizuális kultúrájában. Fontos közéleti szakmai tevékenysége megannyi diák, rajztanár, képzőművész szemléletmódját és szakmai tudásának fejlődését segítette. A kiállítás ideje alatt konferenciával tisztelgünk életútja előtt, amelyen pályatársak, kollégák és tanítványok visszaemlékezéseivel idézzük fel a mestert.

Fia, Seres László festőművész-restaurátor a kétezres évek elején lépett újabb intenzív alkotói szakaszába. A tárlaton bemutatott legfrissebb munkái műfaji és művészetfilozófiai szempontból is illeszkednek stabil alapokon nyugvó pályaívéhez, melyet az amerikai absztrakt expresszionizmus és a természeti népek művészete határoz meg.

A legfiatalabb családtag, Seres Dávid teológus pályára készült, miközben a művészi alkotómunka is szerves része volt tragikusan rövid életének. Eddig ismeretlen festményeit és rajzait édesapja válogatásában láthatja a közönség.

A három alkotó együttes megjelenése különös összefüggésben állítja elénk a Seres család férfitagjainak közel hét évtizedet felölelő, apáról fiúra szálló artisztikumát és városunk, pátriánk szerepét életükben, művészetükben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!