Ugrás a tartalomra

Határátlépés: két számjegyűre nőtt az infláció

MTI
Utoljára módosítva
2022. június 08. szerda 11:52
Átlépte a lélektani határt és 10,7 százalékra nőtt az éves infláció májusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Legutóbb több mint 20 éve, 2001 nyarán volt két számjegyű áremelkedés, akkor 10,8 százalékon tetőzött a pénzromlás üteme.

Mivel áprilisban még „csak” 9,5 százalékos volt az infláció, ez egy hónap alatt 1,2 százalékos gyorsulást jelent. A fogyasztói árak havi emelkedése ennél is nagyobb, 1,7 százalékos volt. Ez szintén gyorsuló mértéket jelez, áprilisban még csak 1,6 százalék volt ez az érték.

A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció még ennél is magasabb, 12,2 százalékos volt májusban. Ebbe nincsenek beleszámítva olyan gyorsan változó árú termékek, mint az üzemanyag, az energia és a gyógyszerek.

A KSH adatai szerint az utóbbi 12 hónapban az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak a legjobban, míg a háztartási energia és a ruházkodási cikkek ára nem növekedett annyira. Az élelmiszerek ára májusban 18,6 százalékkal emelkedett, ezen belül például a margarin ára több mint 40 százalékkal, a kenyér, a száraztészta, a baromfihús és a tejtermékek és sajtok ára több mint 30 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,4 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkek 11,4 százalékkal, míg a lakásjavító és -karbantartó cikkek 28,3 százalékkal. Az állateledelek ára 22,3 százalékkal, a járműüzemanyagoké 10,8 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 6,8 százalékkal emelkedett.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!