Ugrás a tartalomra

Hatvan é(r)v Miskolc – megjelent Jacsó Pál második kötete

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 20. csütörtök 22:12
A könyvhétre kiadott százötvenöt oldalas mű Miskolcról és magáról a szerzőről szól.
Fotók: Mocsári László

Jacsó Pál Miskolcon született, hivatását tekintve ügyvéd, három éve az Avas egyik hegygazdája, egyébiránt „csupaszív, közéleti ember, költő, dalnok és versmondó, számos civil szervezet tevékeny tagja” – írja róla a Fecske Csaba József Attila-díjas költő, publicista. A szerző magáról így vall: érdekel a közélet és igyekszem felelősséget vállalni a környezetemért. Az írást sem célnak, hanem inkább eszköznek tekintem a kapcsolatépítéshez. Portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy jövőbeni céljai között az előadóművészeti tevékenységben való kiteljesedés is szerepel. 
 
A szerző idei könyvhétre megjelent kötete csakúgy, mint az előző sokkal rövidebb terjedelmű könyve vers és próza keveréke. – Fecske Csaba erre azt mondta, hogy legyen valami vagy próza, vagy vers – kommentálta derűsen Jacsó Pál, majd így folytatta: az első kötet, a Nem múlnak a gyermekévek címmel, egy családregény kezdete volt. Ez pedig, az alcíme szerint Miskolc-vallomások, amit Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője ajánlott, mert részben Miskolcról, részben pedig a saját életemről  szóló írásokat tartalmaz, illetve e két téma szinte elválaszthatatlan összefonódását jeleníti meg. 

Jacsó Pál kifejtette, hogy a kötetben megjelent művek nagyrészt régebbi írások, emlékek, sztorik, amelyeken mindig alakítgat valamit, s mivel a közélettel foglalkoznak, sohasem avulnak el, így akár azt is el lehet mondani róluk, hogy újak. Természetesen vannak köztük az utóbbi egy-két hónap életérzéseit megmutató írások, és belekerült a könyvbe egy, szerinte keményre sikeredett slam szöveg is, s mint mondja: annak ellenére, hogy nem szokott politizálni, még egy tájleíró versbe is belecsempész „virágnyelven” valami olyat, ami a napi közélettel foglalkozik. – Én már csak ilyen vagyok, és nem is fogok megváltozni: félig jogászként, félig íróként – konstatálta Jacsó Pál bemutatva röviden a Spanyolnátha művészeti folyóirat kiadásában megjelent kötetet. 

Az a miskolci, akinek fáj az utcán hagyott szemét, a hámló vakolatú ház, a Népkertben a hermák hűlt helye” – írja Fecske Csaba. Szerinte Jacsó Pálnak nem csak fáj, hanem tesz is ellene, most éppen ezzel az emberséges, szíveket megérintő könyvvel, melynek köszöntő szövegét Veres Pál, Miskolc polgármestere írta. 

Osztie Tibor képgalériája

A kötet bemutatóját június 20-án (csütörtök) délután 3 órakor a Városháza Átriumában rendezik meg. Köszöntőt Veres Pál mond. Közreműködik a szerzőn kívül, az Éltető Lélek Irodalmi Kör, a Sl@m-be-szél Produkciós Iroda és a Miskolczi Pincék Dalárdája.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!