Ugrás a tartalomra

Hatvan éves Miskolc ikonja az avasi kilátó

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 13. péntek 17:09
Vasárnap délutánra miskolci civil közösségek és önkormányzati képviselők szerveznek egy kis "szülinapi" megemlékezést a kilátó teraszán. 
Fotó: PH

Miskolc egyik ikonikus épülete és közismert szimbóluma a tévétorony. Az avasi kilátót éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. Az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel, a korabeli sajtó szerint, első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei.

A hat évtizeddel ezelőtti jelképes pillanatra emlékezve vasárnap, január 15-én Miskolc Önkormányzata az – amúgy jelenleg az idén esedékes nagyszabású felújításra váró – objektumon ismét felkapcsoltatja a díszkivilágítást.

Civil közösségek délután három órától találkozót és beszélgetést hirdettek a helyszínre, a torony kilátóteraszára, ahol a „születésnapos” torony múltjáról, jelenéről és jelentőségéről váltanak szót. 
Gregovszki Gábor grafikus jóvoltából délután öt órától fényfestéssel ünneplik meg a hat évtizede az Avastetőn álló jellegzetes építményt, és egyúttal a modernkori Miskolcot.

A rendezvényen az önkormányzat részéről jelen lesz Varga Andrea Klára és Szopkó Tibor, Miskolc két alpolgármestere.

A vasárnapi rendezvényről az utanamsracok.blogspot.com weboldalon lehet tájékozódni - jelezte a Városháza. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!