Ugrás a tartalomra

Havazás – kidőlt fák, több centi hó nehezíti a közlekedést a Bükkben

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 25. hétfő 17:41
Havazás lassítja a közlekedést Miskolcon, a 16-os busz egy ideig nem közlekedett, jelenleg a 15-ös járatokkal vannak gondok az MVK tájékoztatása szerint. De más szakaszokon is fel kell készülni kisebb késésekre. A Városgazda este megkezdte a város fő közlekedési útvonalainak alászórását, a munkavégzés azóta is folyamatos.
Elakadt autóbusz mentése miatt teljes szélességében lezárták a 2508-as utat, Szilvásvárad után, Ózd felé. A katasztrófavédelem kéri, hogy csak felkészülten induljanak útnak erre, nagyon rosszak a közlekedési viszonyok.| Fotó: Agria TV

Havazással indult a nap az ország keleti felén

Éjjel a középső, keleti és északi tájakra is megérkezett a hó, néhol intenzív havazás hagyott több centi havat – írja az Időkép. Vasárnap este dél, délnyugat felől érte el hazánkat egy mediterrán ciklon csapadékzónája és egyre több helyen váltott az eső havazásba.

Éjjel a középső, keleti és északi tájakra is megérkezett a hó, néhol intenzíven havazott és több centi havat dobott le a ciklon erős, viharos szél kíséretében, hófúvással. A legtöbb helyen vizes, tapadó hó esett.

13.23 - Árokba csúszott egy tűzoltóautó Szilvásvárad közelében a havas úton. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

12.03 - Ismét teljes útvonalon jár a 15-ös autóbusz - közölte az MVK Zrt.

Korábban fakidőlés okozta a fennakadást a Felső-Majlát és Ómassa között járó 15-ös buszjárat közlekedésében. Átmenetileg egy rövidebb szakaszon járt a busz, Felső-Majlát és Újmassa-Őskohó között.

Az útakadály megszüntetését követően ma délelőtt 11:20-tól a megszokott útvonalon  közlekedik a járat.

Zárás a 3-ason

11.54 – Műszaki mentés miatt a rendőrség lezárta a 3-as számú főutat, a Turul szobornál.

Egy korábban történt közúti közlekedési baleset miatt árokba sodródott kamion műszaki mentését kezdték meg a szakemberek 2021. január 25-én, 11 óra 10 perctől, a 3-as számú főút 194-es kilométerszelvényében, a Turul szobornál.

A rendőrök a műszaki mentés idejére a forgalmat Ongára, illetve Ongaújfalura terelték.

Főként a megyében keletkeztek károk

11.34 – Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott kárt a havazás, a tűzoltókhoz hétfő késő délelőttig mintegy ötven bejelentés érkezett az időjárás miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághelyettes szóvivője az MTI-nek.   

Dóka Imre telefonon elmondta, a bejelentések több mint kilencven százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, a környező megyékből általában csak két-három hívás érkezett. 

Főként a szél és a felázott talaj miatt, a hó súlya alatt kidőlt fák eltávolításához kérik a tűzoltók segítségét - tette hozzá.

Egyebek mellett Miskolc-Diósgyőr, Kishuta, Nyíri, Monok, Ózd, Rakaca és Aggtelek környékéről érkezett bejelentés.  

Bükkszentkereszt térségében egy időre le kellett zárni a 2505-ös utat, mert rádőlt egy fa. Ezt már eltávolítottak a tűzoltók, akik folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - mondta a helyettes szóvivő.

Nyugalom, elolvad!

9:22 – A reggelre összegyűlt hóréteg a legtöbb helyen olvadozni fog, és csapadék egyre inkább keleten, délután már csak északkeleten várható – tájékoztatott Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délelőtt. Mint írták, másutt szakadozni fog a felhőzet, és kisüthet a nap. Az északnyugati szél több helyen erős lesz. A hőmérsékletek pozitív tartományban alakulnak, a nap legmelegebb időszakában általában 0, +6 Celsius fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. 

Fák dőltek ki

9:10 – A 15-ös autóbusz nem a teljes vonalon közlekedik fakidőlések miatt, csak a Felső-Majláth-Őskohó között járnak. A 16-os autóbusz közlekedése helyreállt időközben.

Változó intenzitással esik a havaseső, hó Miskolcon, az MVK járatai elindultak, kisebb késések előfordulhatnak – tájékoztatott a társaság Facebook-oldalán hétfő reggel. Mint írták, leginkább a 16-os autóbusz útvonalán csúszik az útburkolat, itt egy távolsági busz már el is akadt – emiatt az MVK buszai sem tudnak közlekedni Lyukó völgy felé.

UPDATE: 8 órakor körül helyreállt a közlekedés a 15-ös vonalán.

Szórnak

Az OMSZ előrejelzése alapján az esti órákban a Városgazda megkezdte a város fő közlekedési útvonalainak, buszútvonalainak, és főbb mellékútvonalainak alászórását – írta közleményében a városháza sajtóosztálya. Este 11 órakor kezdett el havas eső esni, majd később intenzív havazás alakult ki. Reggel 6-ig több szórógéppel elsősorban az Avas, Berekalja, Komlóstető, Perces városrészeken síktalanítottak, a havazás intenzitása ezeken a területeken volt a legnagyobb. Majd 6 órától további szórógépek is munkába álltak, a munkavégzés azóta is folyamatos.

A rendőrségtől, katasztrófavédelemtől bejelentés nem, de az MVK diszpécserszolgálatától érkezett bejelentés az Avas városrészről a Városgazdához.

Az éjszaka folyamán több mint 44 tonna szóróanyagot használtak fel a miskolci utakon.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!