Ugrás a tartalomra

Havonta átlagosan majdnem 4 milliót keresnek a focisták az NB I-ben

24.hu
Utoljára módosítva
2023. február 20. hétfő 13:26
Fizetésekben lassan felzárkózik az európai topbajnokságokhoz a NBI - adta hírül a 24.hu.

A játékosok fizetése alapján már Európa top 20 bajnokságában van a magyar – írja az mfor.hu, amely szerint az elmúlt 12 év, azaz Orbán Viktor kormányzása tette lehetővé a piaci működésből fakadó kockázatok minimalizálását, a drága külföldi játékosok leigazolását. Ebben ugyan az FTC kiemelkedik, de a tendencia általános, a magyar bajnokság – legalábbis a játékosok fizetése alapján – lépeget előre.

A portál az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2021/2022-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentése alapján azt írja, a bérekre fordított kiadások alapján a magyar az európai bajnokságok között már a 18., a tavalyihoz képest egy helyet lépett előre. Az NBI-ben 82 millióról 93 millió euróra (szezonvégi árfolyammal számolva 36,6 milliárd forintra) nőtt a klubok bérekre fordított kiadása, ami már több mint 3 milliárd forint csapatonként.

Ebben a játékosok és egyéb alkalmazottak (orvosi stáb, edzők, irodai, adminisztrációs alkalmazottak) fizetése is benne van, de a bérköltség 58,5 százalékát tette ki a legutóbbi szezonban a játékosok fizetése, a 93 millió euróból 54,4 millió euró 21,4 milliárd forint jutott a focistákra.  Ez csapatonként 1,7 milliárd forintot jelent egy szezonra. A Transfermarkt adatai szerint a 2021/2022-es szezonban az NBI-es csapatok átlaglétszáma 39 fő volt, vagyis

egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján.

Az mfor.hu külön felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy átlag, hiszen a 12 csapat költségvetése 1,5 milliárd és 10-12 milliárd forint között mozog, így feltételezhető, hogy a kiemelkedő büdzséjű csapatok (FTC, Fehérvár, Puskás Akadémia) húzzák fel az átlagot, hiszen jóval magasabb bérszinttel tudnak játékosokat is igazolni.

(via 24.hu)

További hírek

Olvasnivaló