Ugrás a tartalomra

Hazájuk felszabadulására emlékeztek a miskolci bolgárok

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. március 01. péntek 18:11
Bulgária száznegyvenhat évvel ezelőtt szabadult fel az oszmán uralom alól, erre emlékezett a helyi bolgár közösség pénteken.

Fotó: Juhász Ákos

A bolgár nép török alóli felszabadulása emlékeztek pénteken délután a miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában. Amint elhangzott azért itt, mert ebben az épületben működött 1929 – 1945. között a Miskolcon élő bolgárok anyanyelvi iskolája és kápolnája.

Az esemény elején Valcsev Ivanov János, a miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt, aki fontosnak nevezte azt, hogy minden évben megemlékezzenek közösségük neves napjairól. Az elnök köszönetet mondott Badány Lajosnak, Miskolc alpolgármesterének, hogy képviselte a várost ünnepükön.

Ezt követően a magyarországi bolgárok parlamenti szószólója mondott köszöntőt. Varga Szimeon elmondta, nagyon régi hagyomány az, hogy a bolgárok megemlékeznek felszabadulásukról és március elsején megtartják tavaszköszöntő ünnepüket, majd köszönetet mondott Miskolcnak, hogy évtizedek óta támogatja a városban élő bolgár közösséget.

Utána Hriszto Polendakov bolgár nagykövet szólt, aki anyanyelvükön köszöntötte a megjelenteket, melyeket Varga Szimeon tolmácsolt magyarul a vendégeknek. 

Amint ismert, 1878. március 3-án írták alá Oroszország és az Oszmán Birodalom közötti békeszerződést, amellyel véget ért az 1877-78-as orosz-török háború. 150 éves oszmán uralom után ez a szerződés állította helyre a bolgár állam önállóságát az etnikai területein. 1888 óta ünneplik ezen a napon Bulgária felszabadulását a török rabság alól, ami 1899-ben lett hivatalos ünnep, majd 1991-től Bulgária nemzeti ünnepe lett – mondta Valcsev Ivanov János.

Baba Marta napja Bulgáriában március 1-jén tartott tavaszköszöntő ünnep. Ezen a napon martenciát hordanak, melynek piros-fehér színei a tisztaságot és az egészséget jelképezik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!