Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea: a Demokratikus Koalíció le fogja törni az orbáni inflációt

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. július 10. hétfő 13:41
Megélhetési gondok, magas élelmiszerárak, bizonytalan jövő, elvándorló fiatalok - ilyen, és ehhez hasonló problémákkal találkoztak Miskolcon az ellenzéki párt politikusai és aktivistái kitelepüléseik során az elmúlt hónapokban. A Miskolcról őszintén program tapasztalatairól hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Hegedűs Andrea.
Fotó: Mocsári László

A Demokratikus Koalíció (DK) nemrégiben átadott új irodájában a párt országgyűlési képviselője elmondta, kiemelten figyelnek az emberek véleményére. Szavazótáboruk nagysága eléri az 1,1 millió főt, több mint 15 ezer tagjuk van, ami nagy felelősséget és kötelezettséget ró rájuk - fogalmazott Hegedűs Andrea.

A Miskolcról őszintén programot még márciusban indították el, az elmúlt hetekben mintegy harminc kitelepülésük volt városszerte. Ezeken az alkalmakon megismerhették a helyi lakosok problémáit, nehézségeit, véleményét.

A megélhetési problémák foglalkoztatják leginkább a miskolciakat a DK politikusa szerint. Számtalanszor elhangzott a kérdés a polgárok részéről: miből fogunk megélni? Hogyan taníttassuk a gyerekeinket? Hol fogunk lakni?

Sokan amiatt aggódnak, hogy a gyerekük, az unokájuk külföldön lesz kénytelen munkát vállalni, mert itthon nem találja meg a számítását. Mások a nyugdíjas kort elérő családtagokat féltik, és tartanak attól, hogy nem fogják tudni támogatni őket megfelelő mértékben.

Hegedűs Andrea elmondta, a beszélgetések során mindig előkerültek a magas élelmiszerárak. Többen arról számoltak be, hogy családok, szomszédok, barátok fognak össze, és külföldre mennek bevásárolni.

- A '90-es években csodáltuk Ausztria gazdag élelmiszerüzleteit - ma ámulattal nézzük a román, a szlovák, a lengyel árubőségét és az alacsony árakat. Ma sokan a szomszéd országok üzleteiben vásárolnak az orbáni infláció miatt - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott, "a DK szégyennek tartja, hogy az ország gazdasága ott tart, hogy a magyarok nem tudják megvásárolni az alapélelmiszereket a magyar üzletekben".

És az egészségügy helyzete miatt is "rengeteg panasz" érkezett hozzájuk, főleg a hosszú várólisták és egyes gyógyszerek magas ára miatt.

Mások értetlenül tárták szét a karjukat, hogy a magyarok "bezárkóztak", és sem a kata megszüntetése, sem a státusztörvény elfogadása után nem álltak fel a foteljeikből, és csak otthon kritizálják a rendszert.

Rengeteg pozitív, támogató elismerést kapott ellenben a DK Panelplusz programja - mondta Hegedűs Andrea. A nehéz körülmények között élők ennek segítségével felújíttathatnák lakásukat, önerő befizetése nélkül, uniós forrásból.

- Ehhez azonban változásra, kormányváltásra van szükség. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata kormány biztosítani fogja, hogy ne legyenek megélhetési problémái a magyaroknak a jövőben. El fogjuk törölni az orbáni inflációt, és biztosítani fogjuk, hogy ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek - hangsúlyozta.

Olvasnivaló