Ugrás a tartalomra

Hegedűs a háztetőn – a világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban

mnsz.hu
Utoljára módosítva
2019. november 29. péntek 15:48
Szívmelengető történet, népszerű slágerek, a Budapest Klezmer Band zenéje és lélegzetelállító díszlet várja a Hegedűs a háztetőn előadásának nézőit Miskolcon.

A Sólem Aléchem művei alapján írt világhírű musical bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet-európai történelmünkről. A nagysikerű Broadway darabot Béres Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyszínházban november 29-től.

Fotó: mnsz.hu/Éder Vera

A Hegedűs a háztetőn kivételes musical, a cselekménye és a zenéje is egyedi. A Budapest Klezmer Band pedig olyan élettel tölti meg ezt a darabot, amire a nagyzenekari változat nem képes. Szétágazó és erős gyökeret ereszt a darab a zsidó hagyományba, humora, lelke lesz a zenének, és ez különleges élmény. A nagyszerű zene mellett monumentális látványvilág is várja majd a nézőket: egy kis falu, ami egyszerre mesei és költői, és erősen húzza a szemet az ég felé. A darabnak ugyanis van egy láthatatlan szereplője is, Isten, akivel Tevje folyamatos dialógusban van.

A rendező, Béres Attila szerint az előadás varázsa, sikerének kulcsa a közegben rejlik, amelyben a történet játszódik. – Ebben a kis orosz-zsidó faluban az apróbb ellentétek ellenére sokáig békében élnek a különböző vallású és nemzetiségű emberek. Nyilván idealizált ez a kép, mégis találkozik vágyainkkal, hogy egy megtartó erejű közösség tagjai legyünk. Hogy ismerjük a szomszédot, a tejest, a mészárost, hogy legyenek ünnepeink és hagyományaink, hogy az időt ne siettessük, hanem megéljük. Igyekeztünk olyan erősen megteremteni ezt a közeget, hogy amikor megszűnik, szétrombolódik, akkor az fájdalmas veszteségként jelenjen meg. Egy külső erő, nevezhetjük politikának, beavatkozik egy közösség életébe és erőszakosan szétdúlja. Nem mintha ez a közösség mentes lenne a konfliktusoktól; de a darab arról is szól, hogy ez a közösség képes kezelni a belső konfliktusokat, és meghozza a saját válaszait a hagyomány és a szükségszerű változás kérdéseire. Az agresszióra, butaságra, türelmetlenségre azonban nem tud reagálni: megszűnik és szétszóródik – mondja a rendező, aki 2015-ben Újvidéken is színpadra állította már a darabot, amely számos szakmai elismerést is kapott. – Annak, hogy most színre kerül Miskolcon is, elsősorban az az oka, hogy a társulatban nagyon jól kioszthatók a szerepek. Görög László olyan művész, aki után szinte kiált Tevje szerepe; az ő habitusa, humora, énektudása, érzékenysége kell ahhoz, hogy ez a szerethető, mégis bonyolult figura emlékezetes legyen. Mellette Nádasy Erika tökéletes választás, és a társulat fiataljai számára is nagyszerű lehetőségeket rejt a darab – teszi hozzá Béres Attila.

Tevje, az öt lányt nevelő szegény zsidó tejesember szerepében Görög Lászlót láthatja a közönség. – Tevje rájön, hogy megváltozott körülötte a világ. Végtelenül szereti a lányait, de pont a párválasztásuk miatt kezd el repedezni benne az ősi rend, majd a politika hatására minden felborul az általa ismert világban. Végül arra kényszerül, hogy elhagyja az otthonát, ahol évszázadokon át éltek az ősei. Ennek a musicalnek igazán lélekbemarkoló meséje van, vidámsággal, fájdalommal és főként hatalmas szívvel átitatva. Szeretetet kelt bennünk ezek iránt az emberek iránt, akik nem élnek könnyen, de a nehézségek közepette is próbálnak tisztességesek maradni. Ha pedig el kell menni, akkor is mindig van hova lépni, egy másik helyen, máshogy, újra lehet kezdeni – mondja a színművész. A hagyományok kapcsán hozzátette: egy híres történész szerint a hagyományokhoz való ragaszkodás nem más, mint a múlt hibáinak megismétlése, de azt is halljuk: aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője. Ma is fontos, hogy tudjuk, honnan származunk, kik voltak a nagyszüleink, a dédszüleink, milyen életük volt, mit tettek. Hiszen a mi jelenünk is egyszer történelemmé válik és ezt visszük tovább a hagyományokban.

Tevje legidősebb lányát, Cejtel-t Mészöly Anna játssza, aki elárulta, először kapott szerepet zenés előadásban. – Nagyon izgalmas volt kipróbálni a musical műfaját, együtt próbálni egy ekkora csapattal, zenészekkel, énekkarral, táncosokkal, élveztem a kihívást – mondja a színművésznő. A szerep kapcsán úgy fogalmazott, Cejtel az anyjára ütött, nagyon határozott, gyakorlatias. – Fontos számára a család, a hagyományok, de a választottja mellett kiáll, megharcolnak a szerelmükért. Én szépnek tartom azt, ha egy családnak megvannak a maga hagyományai, amik keretet adnak az életüknek, de ez csak akkor jó, ha ezek nem korlátoznak, ha nem elvesznek, hanem adnak az életünkhöz – hangsúlyozza Mészöly Anna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!