Ugrás a tartalomra

A Herman mellett minden eddiginél több vidéki iskola csatlakozott a polgári engedetlenséghez

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. február 22. kedd 13:02
A pedagógusok célja az, hogy a kormány visszavonja február 11-ei rendeletét, ami lényegében ellehetetlenítette a tanárok sztrájkjogát.

Miskolcon is folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója. Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, a városban ezúttal a Herman Ottó Gimnázium csatlakozott az akcióhoz, ahol a tanári kar több mint fele nem tartotta meg az óráit kedden. A pedagógusok – a Földes Ferenc Gimnázium múlt pénteki akciójához hasonlóan – „A sztrájk alapjog” feliratú molinóval készítettek csoportképet az intézmény bejárata előtt.

Ahogyan az ismert, a polgári engedetlenségi akciókat azért indították el a tanárok országszerte, mert a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait. Ennek értelmében sztrájk alatt is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és a tanórák egy részét is meg kell tartani. A tanárok szerint azonban így a sztrájk értelmét veszíti.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára a Miskolc Mának elmondta, a fentiek miatt vállalták az akcióban való részvételt. „Tisztában vagyunk, hogy a polgári engedetlenség, ami más mint a sztrájk, tehát ennek akár munkajogi következményei is lehetnek, mi azonban ezt mégis vállaltuk, mert úgy láttuk, nincs már más lehetőségünk a megnyilatkozásra” – mondta.

A diákok értik és érzik

Pilz Olivér hozzátette, hogy bár a gyermekfelügyeletről gondoskodik az intézmény, sok szülő támogatja a gimnázium tanárait, ezért több tanuló ma nem ment iskolába.

A Miskolc Televíziónak nyilatkozó pedagógusok szerint a gyerekek is értik és érzik az akció jelentőségét.

- Felmerült több osztályban is, hogy mi az a polgári engedetlenség, és mint történelem szakosnak szerencsém volt, mert be is tudtam építeni a tananyagba. Így aztán elmeséltem nekik, hogy ez micsoda, milyen jogi háttere van, miért csináljuk és nagyon úgy tűnt nekem, hogy a gyerekek megértik, tehát látják a szükségességét és támogatóan állnak hozzá – mondta Vály György, történelemtanár.

Sokan csatlakoztak

A polgári engedetlenségi akcióhoz országszerte egyre több pedagógus csatlakozik. A Telex beszámolója szerint kedden részt vett a tiltakozásban a miskolci Herman Ottó Gimnázium mellett többek közt a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, a Martonvásári Beethoven Általános Iskola, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola, a váci Madách Imre Gimnázium és a tatabányai Pólya György Általános Iskola. Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium.

A tanárok célja az, hogy a kormány visszavonja a sztrájk ellehetetlenítéséről szóló rendeletet. Március 16-tól ugyanis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete határozatlan idejű sztrájkot tervez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!