Ugrás a tartalomra

A Herman Ottó Múzeum lett az év múzeuma idén

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 25. szombat 14:14
Huszonöt év után ismét Miskolcra került ez a megtisztelő cím.
Forrás: Herman Ottó Múzeum

"Méltóbb elismerést nem is kaphattunk volna a jubileumi évben, mint azt, hogy az idén 125 éves múzeumunk lett az Év múzeuma 2024-ben.  25 év után, ismét nálunk van ez a megtisztelő cím!" - írta oldalán az intézmény. 

Az Év Múzeuma díj a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt országos szakmai díj. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a Pulszky Társaság által felkért bírálók

A magyarmuzeumok.hu a következőképp írja le a miskolci intézményt:

"Mondhatnánk, hogy az intézmény az idei kerek évfordulóra kitett magáért, de igazából a Herman Ottó Múzeum esetében a fejlődés, a változás, az újítás folyamatos, ahogyan a változatosság természetes és kérdés nélkül való. A múzeum éppen olyan fontosnak tartja a tudományt, a kutatást, mint az alkotóművészetet, éppen úgy célozza meg az idősebb generációt, mint az egészen kicsiket.

Térben kitágult falai között jól megférnek egymás mellett a 3D-kiállítások, a természettudományos projektek és a Smart Museum fejlesztések, mint a Miskolcot bemutató képzőművészeti kiállítás, a lillafüredi Pele-lak Herman Ottó nyaralásait idéző enteriőrje, vagy az online térben kialakított 3D virtuális Képtár, mely a 2005 és 2022 közötti időszak legbecsesebb képző- és iparművészeti értékeit teszi közkinccsé.

De ott van a Régészeti Látványraktár, ahol Móra Ferenc üvegpohara mellett a kora újkori Magyarország legfurmányosabb maffiabűnügyének leletei éppen úgy helyet kapnak, mint egy rejtélyes pénzhamisító műhely érméi. A Szalay Látraktárban pedig – lássunk csodát - nyitott képzőművészeti gyűjtemény várja a kíváncsi látogatókat, akik a tárlatvezetések során kézbevehetik az alkotásokat, miközben az első emelet oktatási helyszínként funkcionál – klasszikus zenészek kortárs alkotások között tanulhatnak.

A múzeum egyik szép törekvése a világjárvány alatt kristályosodott ki: a társadalmi szerepvállalást, mint missziót fogalmazta meg akkor, amikor a Mohamed és hegy mondást magára igazítva azt mondta: ha a látogató nem jöhet el a múzeumba, menjen a múzeum a látogatóhoz!

Azóta is Kultúrkoffer címmel a múzeum utazó bőröndjeiben muzeológusok visznek házakhoz, családokhoz, idős emberekhez tárgymásolatokat, játékokat, témafeldolgozásokat, bizonyítva, hogy egyszerű ötletekből is létrejöhet valami rendkívüli, csak figyelnünk kell egymásra. Ennek a figyelemnek a része az egyre finomodó és a fiatal generációhoz maximálisan alkalmazkodó múzeumpedagógia is, mely friss eszközökkel éri el és tartja meg gyermek közönségét."

További hírek

Olvasnivaló