Ugrás a tartalomra

Heti egy futás is negyedével csökkenti a korai halálozás kockázatát

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. november 08. péntek 16:23
Az elemzésből – melybe több mint 230 ezer embert vontak be – kiderül, hogy azoknak, akik rendszeresen járnak kocogni vagy futni, jóval kevesebb esélye van az idő előtti halálozásra. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően pedig a világgazdaság is fellendülhetne.

A kutatásban férfiak és nők életvitelét és sportolási szokásait követték nyomon 5 és fél és 35 éves időintervallumban, és a kutatók azt találták, hogy a rendszeres futás 27 százalékkal csökkentette a korai halálozás bekövetkeztét – olvasható a The Telegraph cikkében.

A rendszeres futóknál 30 százalékkal alacsonyabbra tehető a szívbetegség következtében fellépő halálozás és 23 százalékkal a rák kockázata.

A melbourne-i Victoria Egyetem kutatói 14 tanulmányt elemeztek a futás és a halálozási arány összefüggéseiről, mely alapján már heti egy rövidebb futással is pozitív eredmények érhetők el, tehát nem a gyorsaságon és a nagy távokon van a hangsúly.

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van az egészségre, például csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a testsúlyt.

A kutatók szerint a futás jó opció lehet azok számára, akiknek nincs elegendő ideje a testmozgásra.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat útmutatása alapján egy átlagos felnőtt szervezete 150 percnyi „mérsékelt” testmozgást igényel egy hét folyamán, ami lehet például gyorsabb tempójú séta vagy biciklizés is. Ez kiváltható 75 perces erőteljesebb testmozgással, mint például a futás.

Rendszeres fizikai aktivitással több mint húsz életmóddal összefüggő betegség elkerülhető, így érdemes minél hamarabb megtenni az első lépéseket egy egészségesebb életmód felé.

Az egészségesebb életmód fellendíthetné a világgazdaságot is. Ha a dolgozók napi negyedórával többet sétálnának, az akár évente 100 milliárd dollárral (30 ezer milliárd forinttal) is többet hozhatna a világ gazdaságának egy új elemzés szerint – írja az MTI.

A napi plusz 15 perc séta vagy egy kilométer futás növelné a termelékenységet és a várható élettartamot, ami a gazdaság növekedéséhez vezethet – derült ki a Vitality biztosítási cégcsoport és a RAND Europe kutatóintézet közös tanulmányából.

A gazdasági fellendülés az alacsonyabb halálozási arányból származna, vagyis több ember maradna életben, tovább dolgozna, ezzel gyarapítaná a gazdaságot, miközben kevesebbet hiányozna betegség miatt.

„A kutatás rávilágít a mozgáshiány és a termelékenységcsökkenés közötti jelentős összefüggésre, valamint új perspektívát ad a munkaadóknak és az irányelvek megalkotóinak arról, hogyan lehet növelni a népesség termelékenységét” – mondta Hans Pung, a RAND Europe elnöke.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja, hogy minden felnőtt hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc nagy intenzitású testmozgást végezzen.

Egy tavalyi kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek 40 százaléka, Nagy-Britanniában 36 százaléka, Kínában 14 százaléka mozog túl keveset ahhoz, hogy egészséges maradhasson.

A RAND Europe és a Vitality tanulmánya részben azokon az adatokon alapul, amelyeket hét ország összesen nagyjából 120 ezer lakosáról gyűjtöttek. Ezekből kiindulva modellezték, milyen gazdasági előnyei lennének a több testmozgásnak, majd kivetítették egyenként 23 országra és az egész világra.

Azt találták, hogy ha a 18–64 év közötti felnőttek napi 15 perccel többet sétálnának, az a világ gazdasági teljesítményét mintegy 100 milliárd dollárral növelné évente.

Megállapították azt is, hogy a mozgásszegény életet élő negyvenesek várható élettartama átlagosan 3,2 évvel nőhetne azzal, ha naponta 20 percet futnának.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!