Ugrás a tartalomra

A hétvégén ismét elrajtol a Bükk Kupa

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 09. hétfő 13:07
Szeptember 14-15-én újra rajtol a VIII. Bükk Kupa - Somogyi József Emlékverseny, amely különleges élményt kínál mind a felnőtt, mind a fiatal kerékpárosok számára.
Fotók: Bükk Kupa 

A felnőttek egy izgalmas hegyi időfutamon mérhetik össze erejüket Lillafüred és Jávorkút között, míg a gyerekek szombaton és vasárnap is egy-egy időfutamon bizonyíthatnak - olvasható a polgármesteri hivatal sajtó közleményében. Az esemény nemcsak a kerékpársport népszerűsítését tűzte ki célul, hanem Somogyi József, a miskolci kerékpársport meghatározó alakja előtt is tiszteleg. Somogyi József álma volt a Bükk Kupa újraélesztése, de sajnos váratlan halála megakadályozta, hogy ezt maga valósítsa meg. Az ő emlékére gyerekei és korábbi kerékpárklubja hívták újra életre a versenyt, hogy folytassák, amit ő elkezdett.

A Bükk Kupa hétvégéje változatos programokat kínál minden korosztály számára. Szeptember 14-én, szombaton a felnőttek egy 10 kilométeres hegyi időfutamon vehetnek részt, ahol MTB, országúti, e-bike, és parasportoló kategóriákban indulhatnak. Emellett a legkisebbek (0-10 évesek) is versenyezhetnek: 150 méteres időfutamot rendeznek számukra Jávorkúton, a felnőtt verseny befutó szakaszán, ahol öt korosztályt külön díjaznak.

Vasárnap családokat, cégeket, felnőtteket és gyerekeket várnak egy közös kerékpártúrára, amely rövid (44 kilométer) és hosszú (90 kilométer) távon zajlik a Miskolci Road Cycling klub kerékpárosaival. Ezen a napon is lesz gyerekverseny: egyéni időméréssel, körpályán, öt korosztály külön díjazásával. Mindkét nap interaktív játékokkal, elektromos kisautók kipróbálásával is várják az érdeklődőket, így garantált a szórakozás az egész család számára.

A verseny története

A Bükk Kupa megrendezése nem csupán egy verseny, hanem egy álom beteljesítése, amelyet Somogyi József, az MVSC kerékpáros szakosztályának egykori elnöke dédelgetett. Az ő célja az volt, hogy a régi Bükk-kupa (később BIK-kupa) szellemiségét újraélesztve egy nívós kerékpáros eseményt hozzon létre a Bükkben. Bár József 2017-ben belekezdett a szervezésbe, váratlan halála megakadályozta, hogy befejezze. Fia, Somogyi László azonban úgy döntött, hogy kevesebb mint három hónap alatt megvalósítja apja álmát, így megszületett az I. Bükk Kupa - Somogyi József Emlékverseny. Az első versenyen 120 versenyző állt rajthoz, és pozitív visszajelzéseik alapján elhatározták, hogy minden évben megrendezik a versenyt, a cél pedig egy rangos versenysorozat megteremtése.

A gyermekek versenyének fejlődése

A Mini Bükk Kupa a felnőtt kerékpárverseny kicsinyített változata, amely Jávorkúton, a felnőttek versenyének befutó szakaszán zajlik. Ez a verseny lehetőséget ad az 1-14 éves gyerekeknek, hogy ők is átéljék a kerékpárverseny izgalmait. Az évek során egyre több fiatal bringás vett részt, ami miatt pár éve egy második gyerekversennyel bővítették a hétvégét. Ez a második futam a Miskolci Bosch Gyár területén, egy körpályán lesz. A gyerekek számára is komoly versenyhangulatot teremtenek a szervezők, az időmérés ugyanis chipes rajtszámmal történik majd.


A versennyel kapcsolatos további információ: 

Somogyi László 06-20-776-6405
somogyijozsefemlekverseny@gmail.com
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!