Ugrás a tartalomra

Hibát hibára halmozott a nemtörődöm autós - VIDEÓVAL

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 29. hétfő 10:40
Úton zajló munkálatok miatt bevezetett sebességkorlátozás és előjelzések figyelmen kívül hagyása, becsapódás a munkaterületbe, vészvillogó használatának mellőzése, tolatás az autópályán, a baleset után a helyszín elhagyása – az imént felsorolt külön-külön is súlyos hibákat egyetlen autós követte el néhány napja az M0-áson. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a közútkezelő kamerarendszere viszont rögzítette az esetet, amit most be is mutattak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írja, az elmúlt időszak heves esőzései miatt a társaság szigetszentmiklósi mérnökségének munkatársai június 22-én az M0-ás autóút elválasztósávjának vízelvezetőit takarították, szabályosan kiépített mozgó forgalomterelés mellett.

- A munkaterület kezdetét egy tehergépjárműhöz kapcsolt ütközési energiaelnyelő berendezéssel jelölték. A munkaterület kezdete előtt már 2 kilométerrel az autósok figyelmét változtatható jelzésképű táblán hívták fel a belső sávban végzett munkálatokra és az ideiglenesen bevezetett 60 kilométer/órás sebességkorlátozásra, továbbá terelőkúpokkal is jelölték a közeledő munkaterületet – idézik fel a részleteket.

Egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban haladt nagy sebességgel és csak az utolsó pillanatban vette észre a munkaterületet és az ott dolgozókat védő ütközési energia elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautót, ekkor már késő volt, ezért belecsapódott a szerkezetbe.

Amit lehetett, elrontott
Az eset, és a róla készült videó tulajdonképpen olyan, mint egy Benny Hill show epizód részlete, csak ez a valóság, és a figyelmetlen sofőr akár tragédiát is okozhatott volna. De nézzük szépen sorban:
- A sofőr az ütközés előtti pillanatokban bekapcsolta vészvillogóját.
- A becsapódás után nem használta tovább, hanem hátratolatott pár métert.
- Eközben a felvételen jól látható, hogy egy másik autó közeledik ugyanabban a sávban, aki szerencsére időben sávot tudott váltani, így nem történt újabb ütközés.
- Ezek után a sofőr kiszállt az autóból láthatósági mellény nélkül és nem tette ki az elakadásjelző háromszöget sem.
- A munkagépben az ütközés pillanatában szerencsére éppen nem tartózkodott senki, ezért személyi sérülés nem történt, a sofőrt és a munkaterületet is megvédő ütközési energiaelnyelő szerkezet viszont használhatatlanná vált.
-  Miután a balesetet okozó autós nem talált a munkagépnél senkit – a sofőr is a munkaterületen dolgozott -, mintha mi sem történt volna, visszaszállt az autóba, ismét tolatott, ami gyorsforgalmi úton fokozottan balesetveszélyes és elhajtott a helyszínről.
- A Magyar Közút munkatársai pedig csak később vették észre az okozott kárt. A személyautóra a rendszám alapján nemzetközi körözés van érvényben, a társaság pedig a szerződött biztosító partnerén keresztül igyekszik gondoskodni a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról.

A rommá tört energiaelnyelő - Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Védik a munkatársakat

A közútkezelő leszögezi: a felvételen egyébként jól látszik, hogy a kihelyezett 60 kilométer/órás sebességkorlátozást szinte egy jármű sem tartja be, 80-110 kilométer/órás sebességgel haladnak el közvetlenül a közutas dolgozók mellett. A Magyar Közút, munkatársainak védelme érdekében tesztjelleggel már elkezdte felszerelni a munkaterületeket védő ütközési energia elnyelő szerkezeteket olyan kamerákkal, ami ezt a balesetet is rögzítette, és amely méri az elhaladó járművek sebességét. Továbbá digitálisan változtatható jelzésképű táblákkal is ellátják ezeket a szerkezeteket, hogy mindig a legfrissebb információkat kaphassák a közlekedők.

- A társaság ezt a komplex és innovatív rendszert országosan szeretné kiterjeszteni és a gyorsforgalmi utakon minden munkavégzésnél alkalmazná, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkavégzéshez és a szabálytalanul haladó járművek kiszűréséhez. Ezen felül egy újabb programként az útellenőrzési rendszer digitalizációjához kapcsolódóan az útellenőri autókba is kerülnek majd fedélzeti kamerák - írják.

További hírek

Olvasnivaló